Жълт код в 14 области

Архив София

19-05-2012, 10:26

Автор:

СофияУтре

Всичко от Автора

Предупреждават за обилни валежи в Източна България

Предупреждение за обилни валежи в Източна България в събота - 19 май, публикува Националният институт по метеорология и хидрология при БАН

Днес дъждовете и облачното време ще преобладават в източната половина на страната. На места ще има и гръмотевици. Максимални температури ще са между 17° и 22°С, в София 18°-19°С.

Обявеният „жълт” код е в сила за областите Габрово, Велико Търново, Русе, Разград, Силистра, Добрич, Шумен, Варна, Бургас, Сливен, Ямбол, Хасково, Кърджали и Стара Загора.

Очакваните валежи са между 20 и 30 л/кв.м. Вятърът ще е умерен до силен север-североизточен вятър, който след обяд ще отслабва.

Над планините в Западна България след обяд ще се развива купеста облачност, ще превали и прегърми. Над планините в Централна и Източна България ще е облачно и мъгливо с валежи от дъжд, на места с гръмотевици. В Стара планина над 2000 метра ще превалява сняг. Вятърът ще е умерен, по високите части - силен от север, североизток. Максимална температура на височина 1200 метра - около 11°, на 2000 метра - около 5°.

По Черноморието облачността ще е значителна. Ще има валежи от дъжд, придружени с гръмотевици. Вятърът ще е умерен до силен от север-североизток; след обяд ще отслабва. Максимални температури: 17-20°. Температурата на морската вода е около 18 -19°. Вълнението на морето ще бъде 3-4 бала.