Язовир "Ивайловград" преля, бедствия в голяма част от страната

Архив София

19-05-2012, 13:13

Снимка:

ivailovgrad.com

Автор:

СофияУтре

Всичко от Автора

В момента на язовир "Ивайловград" работят 2 турбини и преливането е насочено през двата странични преливника. Гражданска защита овладя стихията в Пловдивско и Силистренско

Язовир „Ивайловград“ е прелял сутринта в събота заради падналите големи количества валежи.

Нивото на река Марица в критичната зона при Харманли е 2,35 метра, а водният стълб на река Харманлийска е 210 сантиметра, предаде БНР.

В момента там работят 2 турбини и преливането е насочено през двата странични преливника.

Две села в община Ивайловград са останали без ток и аварийни екипи отстраняват повредата. Във всички останали общини от областта обстановката е спокойна.

Спасиха от стихията село Босна, Силистра

С надграждане с инертни материали на застрашен участък на защитна дига край силистренското село Босна е предотвратено наводняване на селото, съобщи кметът на Ситовската община на област Силистра Николай Неделчев. Босна е в низина и при обилни дъждове се стича вода от наклонените терени.

По улиците на селата на общината има кални наноси, които се почистват. Кални наноси има по улиците на селищата и в други общини на Силистренска област. В Тутракан е повреден колектор на канализацията. В Силистренската община има наводнен имот в с. Брадвари и затлачен канал в края на село Смилец.

По данни от метеорологичната обсерватория в Силистра падналите валежи в Крайдунавска Добруджа през последното денонощие са между 4,6 и 14,5 л/кв.м. Най-обилен е валежът в Тутраканската община - 14,5 л/кв.м. Има информация за дребна градушка в отделни селища, но не се съобщава за щети, посочва БТА.

В Ягодово (Пловдив) овладяха разлив от канал

Отводнителен канал в местността Орешака край село Ягодово преля рано тази сутрин. Ситуацията е овладяна бързо, няма място за притеснения, каза за ПловдивУтре кметът Николай Гарджев.

Каналът отвежда вода към река Чая, чието ниво се е вдигнало доста заради обилните валежи. Кметът на Ягодово Николай Гарджев обясни, че в отводнителния канал има достатъчно свободен обем, преди да се достигне критичния максимум за преливане над дигата.

Преливането на канала е станало около 7.30 тази сутрин, а половин час по-късно разливът е бил овладян. Доброволци от селото са помагали на кмета за спиране пътя на водата. Иван Васев-Гаджура с фадрома е насипал земна маса, за да затвори разлива на канала. “Да се надяваме, че ще се разминем само с този лек пробив на водата. Времето се оправя и няма основание за притеснение”, коментира кметът Николай Гарджев.
Обстановката в региона е спокойна, съобщиха за ПловдивУтре от кризисния щаб към областния управител. Екипи на пловдивската дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението” са участвали в отводняване на къща в карловското село Дъбене и мазе в град Лъки. Заради обилните дъждове по традиция е наводнен подлеза към кв. Прослав. Водата от подлеза не може да се изпомпи, тъй като почвата е подгизнала от продължителните валежи и непрекъснато извира.
Днес по обяд аварийни екипи са били извикани да изтеглят автобус, закъсал на жп прелеза в Катуница, съобщиха още от пловдивската пожарна. Репортер на ПловдивУтре провери на място, но сигналът се оказа фалшив.