Избрани Новини
От захарта се оглупява
Прекалено много фруктоза забавя дейността на мозъка
Прекалено много фруктоза забавя дейността на мозъка, което означава, че напитките, съдържащи захар, и сладките неща могат да засегнат способностите за учене и паметта, установило изследването.
Екип от учени от Калифорнийския университет хранили мишки с високофруктозен царевичен сироп, който е шест пъти по-сладък от захарната тръстика и е често срещана съставка в безалкохолните напитки, сосовете и дори в бебешката храна.
Втора група мишки били хранени освен с царевичен сироп и с омега-3 мастни киселини, за които е известно, че предпазват връзките между мозъчните клетки. Шест седмици по-късно мишките, които били подложени само на захарна диета, имали по-бавни реакции, а способността им да си спомнят маршрут и да излязат от лабиринт намаляла.
„Следването на високофруктозна диета дълго време променя способността на мозъка да научава и да запомня информация. Но прибавянето на омега-3 мастни киселини към храната помага за минимизиране на уврежданията“, заяви Фернандо Гомес-Пинила, съавтор на изследването.
Топ Новини