Без татуировки в армията

Архив Бургас

19-05-2012, 07:31

Снимка:

pan.bg

Автор:

в. Монитор

Всичко от Автора

Досега на военните се забраняваше единствено, когато са с униформа да носят обеци, гердани, гривни и всякакви други украшения

Забрана за татуировки по телата на военнослужещите е спуснал преди броени дни министърът на отбраната Аню Ангелов.

С негова заповед за изменение на войсковия устав се въвежда ограничение, според което по лицата, вратовете и телата на мъжете и жените под пагон не може да се виждат рисунки, когато те са с униформа.

Заради ветото летните облекла например няма да могат да се съчетават занапред с татуси по ръцете. Същото се отнася и за формированията, чиито ризи по устав трябва да са с навит ръкав. Така вече няма да се допуска както на последния парад на Гергьовден пехотинци и десантчици да се пъчат с творби на изобразителното изкуство върху себе си.

Досега на военните се забраняваше единствено, когато са с униформа да носят обеци, гердани, гривни и всякакви други украшения и модни артикули, които може да им пречат да изпълняват служебните им задължения.

Друга радикална новост в устава е, че армейците вече ще могат да гърмят по всекиго, когато са се почувствали застрашени, дори срещу тях да е изваден нож, тръба или друг предмет, който може да се приеме за оръжие, което би ги наранило. В действащия до този момент правилник право да използват служебния си пистолет при самозащита им се даваше само когато насреща си имат противник също с огнестрелно оръжие.

При официални прояви пък войската вече ще отдава чест и ще рапортува не само на президента и министъра, а и на премиера и шефа на парламента. Отпада обаче познатият ни възглас  „Ура!”, както и някои обръщения в армията, сред които „Господа”, което се заменя с „Уважаеми”.

Издръжката на армията ни се оказва щадяща джоба на родния данъкоплатец в сравнение с останалите държави - членки на НАТО. Такава констатация е направена същевременно в доклад на алианса от април, цитиран в отчет за дейността на МО през първото тримесечие на годината.

Данните в него пращат България в дъното на таблицата по размер на разходите й за отбрана на глава от населението. По този показател ни е отредена едва 26-а позиция при общо 28 държави членки. Същевременно обаче по численост войската ни заема 15-о място. Отчетено е също така, че харчим от БВП за отбрана приблизително колкото Харватия, Словакия и Словения

По размер на разходите като цяло с предвидените за 2012-а малко под 1 млрд. лв. за сектора се нареждаме на 21-во място. За първите 3 месеца само Сухопътните ни войски са глътнали почти 50 млн. лв., а мисиите ни зад граница 14 от заделените за тях общо 62 милиона, отчитат още от МО.

В доклада е засегнат и кадровият проблем. Едва 64% от обявените в началото на годината 118 офицерски длъжности са били заети. По отношение на ненужните имоти пък се подготвяли проекторешения на МС за преотстъпване на МВР на земя с три сгради за нуждите на пожарната в съседство на военната станция за отдих в Пампорово, както и имот до централата на НРС, с който ще се сдобият разведките.

Във връзка със срещата на върха на НАТО в САЩ в следващите дни, на която ще се обсъди противоракетният щит, в който сме заявили участие, от ведомството потвърдиха, че България няма да се включва в него с елементи, а само с пари и информационно подпомагане чрез спеццентрове. Поставянето на радар и ракети прихващачи в Турция и Румъния ни осигурявало място под щита.