До 10 лв. за кило череши на морето, купували ги за 1,50

Архив Бургас

20-05-2012, 13:30

Снимка:

agronet.bg

Автор:

БургасУтре

Всичко от Автора

Производителите сами се оплакват, че търговците ги изнудват за ниска изкупна цена, а после се хвалят за огромната горница, която слагат.

От 7 до 10 лв. искат търговци за кило череши на морето, купени за 1, 50 лв. от производители от вътрешността на страната,

съобщава в. "Стандарт". Тежко натоварени камиони и тирове, наети или собственост на прекупвачи, масово отпътуват по посока морския бряг.

През тези дни се разрази невиждана кампания, която на места прерасна във война, между търговци и производители на родни череши и зеленчук. 

Хората масово обираха вкусните плодове и зарзавати, но пазарът ги принуди отново да клекнат на изкупвачите. В началото продавахме по една кофичка на улицата за 4 лева - огромни хубави череши, на килограм.

Но така не става, призна собственикът на 100-декарова градина Петър Петров. В край сметка той и неговите отрудени колеги от бранша клекнали на прекупвачите, които им предложили по 1,50 лева за килограм череши и направо ги натъпкали в тировете. Дори имали наглостта да се похвалят, че ще ги продават от 7 до 10 лева за килограм на морето. 

По същия начин последните изнудиха и собственици на оранжерии за родни зеленчуци като изкупиха тонове краставици за по-малко от лев килограма, а печалбата им покрай курортите и в тях най-вероятно ще е стократна. На места се разразиха и ръкопашни боеве, но не се стигна до намеса на полицията. 

Същото е положението и с картофите, които пресни и току-що извадени и измити, на дребно струваха по 3-4 лева, а прекупвачите ги купиха от производителите на цена от 1 до 1,50 лева.

Всичко, което остане, като овошка и дори зеленчук, отива в казана, заканиха се стопаните. В същото време те издадоха, че дори в тировете си търговците пълнели от техните вино и ракия, които без да се спотайват споделили, че ще продават на дребни капанчета по морето. 

Така продължава традицията от минали години без фактури, без данъчни и без никакъв надзор домашарката да се лее в заведения по морския бряг.

В същото време Държавната комисия по стоковите борси и тържищата съобщи, че намаляват  цените на ягодите, черешите и на пресните картофи.  Българските оранжерийни домати поевтиняват с 10,9 на сто и се търгуват по 2,85 лева за килограм, а вносните са с 6,1 на сто по-евтини - 2,29 лева за килограм. Краставиците поевтиняват с 12,3 процента до 1,36 лева за килограм.

Пресните картофи поевтиняват с 31,7 на сто до 1,12 лева за килограм. Цената на салатите се запазва 0,37 лева за брой. Черешите поевтиняват с 27,8 процента до 3,79 лева. С 36,7 процента до 2,52 лева се понижава цената на ягодите по тържищата.Портокалите поскъпват с 5,8 процента и се търгуват средно по 1,10 лв./кг, а цената на лимоните се увеличава с 8,7 на сто до 1,75 лева за килограм. Българските ябълки поскъпват с 3,5 на сто до 1,17 лева.

Вече втора седмица яйцата се търгуват средно по 0,20 лева за брой на едро. Кравето сирене поскъпва с 0,8 на сто до 4,87 лв./кг, а кашкавалът тип "Витоша" поевтинява с 0,6 процента и се продава средно по 10,16 лв. Олиото поскъпва леко - с 0,6 на сто до 2,61 лева за литър.