От 5 до 90% по-евтини лекарства за онкоболните

Архив София

20-05-2012, 16:55

Автор:

СофияУтре

Всичко от Автора

Атанасова посочи, че предстоят промени в законодателството, които ще смъкнат цените на медикаментите.

Успешно завършиха преговорите по Наредба 40 за онкология и там се установиха отстъпки от фирмите от 5 до 85-90%

Каза днес по БНР здравният министър Десислава Атанасова. Тя уточни, че вече лично ще отговаря за лекарствената политика в министерството.

Атанасова посочи, че предстоят промени в законодателството, които ще смъкнат цените на медикаментите.

"Подготвили сме промени на Закона за здравното осигуряване, приет от МС, и предстоят за Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, както и на наредбата за цените и реимбурсацията", каза министърът.

Атанасова добави, че здравната каса вече е започнала реално да договаря отстъпки от цените на лекарствените продукти, и изрази надежда, че скоро потребителите ще усетят поевтиняването по джоба си.

По повод влизащата от 1 юни забрана за тютюнопушенето на обществени места здравният министър смята, ме инспекторите ще се справят с контрола и не се притеснява, че проверяващите са малко. "От 1 юни забраната важи, така че всеки поема личната си отговорност. Не искаме да плашим хората със санкции, а те да са с ясното съзнание, че според закона е забранено, и да не го правят", обясни Атанасова.

Тя призна, че все още пуши, но е намалила драстично цигарите най-вече поради липсата на време. "Нямам изобщо време, само вечер си позволявам да пуша", каза по БНР Десислава Атанасова.