Катар вкарва 100 млн. долара в животновъдството

Новините

21-05-2012, 06:44

Автор:

в. Труд

Всичко от Автора

Огромна инвестиция в родното животновъдство, при положение че годишната държавна субсидия за сектора е към 70 млн. лева

Между 50 и 100 млн. долара от Катар ще отидат за отглеждане на агнета, телета, пилета и мед

у нас, които ще се изнасят в арабската държава, съобщиха премиерът Бойко Борисов и министърът на земеделието Мирослав Найденов, цитирани от „Труд”. Това е огромна инвестиция в родното животновъдство, при положение че годишната държавна субсидия за сектора е към 70 млн. лева. Все още не е ясно дали въпросните 50-100 млн. долара са допълнителни, или влизат в обещаните преди дни от катарския премиер шейх Хамад бин Джасем ат Тани 200 млн. долара, които ще бъдат депозирани в БНБ.

Схемата трябва да се представи на катарската страна до 10 дни, но най-вероятно ще бъде авансиране срещу готова продукция. Тоест България няма да връща катарските долари, а директно ще изнася животни, чието отглеждане е финансирано с получения аванс.

С тези средства държавното предприятие към Института по планинско животновъдство в Троян ще увеличи броя на отглежданите овце майки и ще ги предоставя безплатно на фермерите плюс необходимия фураж. Те ще подписват 3-годишни договори с предприятието и ще предоставят безплатно отгледаните агнета, които ще се изнасят за Катар. Печалбата за фермерите ще идва от млякото, което ще продават, и от овцата майка, която си остава за тях след 3-тата година. “Така през следващите 3 г. овцете у нас ще се увеличат двойно от сегашните 800 000 бр.”, обясни Найденов. Ще се изнасят също телета и мед. За пилетата вече имало почти готов договор.