Откриха крадена картина на Златю Бояджиев

Новините

21-05-2012, 06:45

Автор:

в. 24 часа

Всичко от Автора

След публикация на "24 часа":

МВР откри изключително ценно, но неизвестно платно на Златю Бояджиев,

откраднато през миналата година от дома на приятелка на художника. Картината бе част от плячката от общо 16 откраднати платна, съобщава "24 часа" по информация на експерт от сектор "Културно-исторически ценности" към Криминална полиция. "24 часа" писа за кражбата на 29 януари. Всичките картини, задигнати от три адреса в столицата, са на обща стойност около 100 хиляди лева.

За откриването на най-ценната сред тях - портрет на жена в профил, изключителна роля има помощта на вестника. По този начин след публикацията крадците разбраха, че трудно ще намерят пазар за крадените платна. Виден колекционер е платил 20 000 eвро за картината на Златю Бояджиев. Той обаче не е знаел в онзи момент, че тя е крадена. Когато видял платното, оценил стойността му и веднага броил парите.

След публикацията обаче МВР призова хората, които имат информация или поне съмнения, че са купили от крадените картини, да се обадят в полицията. Тогава МВР увери, че няма да им бъде повдигнато обвинение. Така колекционерът разбрал, че е дал парите си на крадец. Той осъзнал, че съдбата на тази картина оттогава насетне ще бъде да стои скрита в някое мазе и никой да не я вижда. Така решил да съдейства на МВР, разказа полицаят. След като видяхме картината портрет, разбрахме, че тя е изцяло реставрирана. Сменена й е рамката и изглежда в изключително добро състояние, добави полицаят. Личало от пръв поглед, че са полагани изключителни грижи към платното. Тази творба е сред неизвестните картини на Бояджиев, защото е била подарена лично от художника на негова землячка от Пловдивско.Жената е била студентка на Владимир Рилски и се познавала и с други известни художници като Бояджиев и Генко Генков. Била е техен модел, но и сама е била и художничка.