"Под игото" се падна на матурата

Архив Бургас

21-05-2012, 10:17

Снимка:

БТА

Автор:

БургасУтре

Всичко от Автора

Напрегнатият изпитен ден започна още в 4 и 15 сутринта, когато в присъствието на журналисти се генерира тестът по български език и литература за матурата. За втора година се взимат тези превантивни мерки, за да не изтече предварително информация.

"Под игото" се падна на матурата по български език и литература, съобщи експертът по Български език и литература Милена Иванова от просветното министерство, пише в. "24 часа" 

Изпитът "две в едно" по български език и литература днес протича при изключителни мерки за сигурност, за да не изтичат темите предварително. За първи път матурите и изпитите след седми клас се провеждат в един ден, но в различен час.

За матурите беше избран изпитен вариант №6.
Журналисти няма да бъдат допуснати в кластните стаи по време на изпитите. Препитването на зрелостниците започна в 8 часа. Училищата ще получат генерирания тест на електронните си пощи. Той се състои от 40 отворени и затворени въпроса, сред които и такива с повече разсъждение. Последният 41-ви въпрос е съчинение или есе, избрано от 30 предварително подготвени теми. Матурата ще продължи 4 часа. Темите, по които са работили децата, ще бъдат оповестени след 12 часа.

Общо 65 000 ученици се явяват на матура, а 58 000 са седмокласниците, които ще бъдат препитани.

В 9:30 часа започна изпитът за учениците от 7-ми клас. Малко преди това в просветното министерство  се изтегли един от трите варианта на теста по български. За трета поредна година този изпит обединява външното оценяване и изпита за гимназиите. Тестът е съставен от 25 въпроса с отворен и затворен отговор, плюс преразказ на неизучаван текст. Изпитът ще продължи два часа и половина.

На матурите се пише задължително с черни химикали, а седмокласниците - със сини. Напрегнатият изпитен ден започна още в 4 и 15 сутринта, когато в присъствието на журналисти се генерира тестът по български език и литература за матурата. За втора година се взимат тези превантивни мерки, за да не изтече предварително информация.