Спипаните на матурата преписвачи пак на изпит на есен

Архив Бургас

21-05-2012, 17:03

Автор:

Славея Стоянова

Всичко от Автора

“Няма наказателни мерки, но те няма да получат диплома за средно образование и трябва да се явят на изпит отново през септември”, обясни шефката на регионалния инспекторат по образование Виолета Илиева.

Двамата зрелостници, които бяха хванати в опит да препишат на матурата с хендсфри, ще трябва да се явят за втори път на изпит през септември, научи БургасУтре.

“Няма наказателни мерки, но те няма да получат диплома за средно образование и през септември ще се явят отново на изпит, техните писменни работи са анулирани и са съставени протоколи”, обясни шефката на регионалния инспекторат по образованието Виолета Илиева.

Учениците, решили да изкарат лесна оценка не са от едно училище, всъщност били в различни общини. Опитът да минат с чужда помощ зрелостния изпит бързо бил пресечен, допълни Илиева.

600 квестори пазиха завършващите днес да не мамят. Мерките за сигурност бяха изключителни, за да се пресекат всякакви опити за преписване и подсказване.

“Всяка стая се охранявахе от двама квестори, които не се познават. Стаите се разпределяха на случаен принцип. В коридорите имаше и видеонаблюдение”, допълни Илиева.

71 зрелостници пък не се явиха на финалния си изпит. Други 241 не бяха допуснати да положат матура.

“Изпитният ден мина нормално и за двата вида изпита. Все още не съм разговаряла с ученици, за да разбера доволни ли са от темата, но по принцип първите реакции са, че децата искат друга тема”, каза още Илиева.

В момента изпитните материали за 12 клас се подготвят и ще бъдат изпратени в София.

Кои бяха въпросите, които изтощиха днес седмокласниците и зрелостниците - вижте тук