Близо 100 са жертвите на самоубийствен атентат в Йемен

Архив Бургас

21-05-2012, 18:39

Снимка:

бТВ

Автор:

БургасУтре

Всичко от Автора

Междувременно стана ясно, че ЕС ще предостави допълнително пет милиона евро на Йемен в помощ на борбата с недохранването в страната. 

Най-малко 96 войници бяха убити, а 300 други ранени, след като самоубиец се взриви на площад в центъра на йеменската столица Сана,

предаде БГНЕС по информация от световните медии. Медици, пожелали анонимност, обявиха, че пострадалите се лекуват в "седем столични болници".

Атентаторът, който бил облечен в арменска униформа, детонирал експлозивите си по средата на батальон, който репетирал за утрешния парад. Събитието ще отбележи 22-та годишнина от обединението на северен и южен Йемен, отбелязва служител на армията. 

Междувременно стана ясно, че ЕС ще предостави допълнително пет милиона евро на Йемен в помощ на борбата с недохранването в страната. 

"Кризата в Йемен премина от лоша в отчайваща", зави Кристалина Георгиева, еврокомисар по хуманитарната помощ. Тя отбеляза, че 44% от населението преживява с минимални хранителни дажби. По думите й Ес увеличава помощта си не само, защото трябва да предотврати недохранването, но също и защото гладът и страданието могат да дестабилизират крехкия преход.

"Хората в Йемен отчаяно се нуждаят от международна подкрепа, за да възстановят живота си. Игнорирането на това носи огромни рискове за региона и света", подчерта Георгиева.