Кой ще грабне награда Пловдив?

Архив Пловдив

22-05-2012, 06:15

Автор:

Мария Методиева

Всичко от Автора

Тази вечер ще разберем кой ще отнесе у дома си статуетката на Димчо Павлов и паричната премия от 1000 лева

Точно в 18.00 часа започва официалната церемония по връчване на наградите “Пловдив”.

31 творци от града бяха номинирани за тазгодишното издание. В залата на Драматичния театър най-добрите ще получат престижната статуетка от кмета Иван Тотев.

Какво се случи преди церемонията:

Тази година номинациите бяха в следните категории: художествена литература, художествен превод, журналистика, архитектура, музика, театър, изобразително изкуство, фотография и операторско майсторство, произведение на изкуството, предназначено за деца.

Комисии в съответните категории обсъдиха кандидатурите. Вчера, чсове преди награждаването, е гласувано за всяка номинация поотделно.

При старта на тазгодишвата кампания в категория “Изобразително изкуство” бяха номинирани художникът Иван Генов за изложбата “Ин и Ян” и създателят на Нощта на музеите и галериите Веселина Сариева.

Актьорът Симеон Алексиев е единствената номинация в раздел “Театър” за ролите на Виталов в “Когато гръм удари” и на Куцар в “Албена”.

За “Художествен превод” има три предложения за наградата – за Маргарита Дограмаджиян (“Питър Пан” на Джеймс Матю Бари), Ангелин Димитров (“Ключовите разговори”на К. Патерсън, Дж. Грени, Р. Макмилън, и А. Суитцлър) и Мария Сердарева („Приказки от цял свят”, „Индийски приказки”, Анна Милбърн).

За “Художествена литература” номинациите са  7 - Стефан Станев (“Под знака на 7-те тепета”), Величка Настрадинова (“Градът на жеравите), Елеонора Пенева (“Айсберг в пустинята), Пламен Асенов (“Оксиморонен свят”), Огнян Сапарев за двата тома “Критически илюзии” и две номинации на Георги Стоянов (“Черната роза и “Обречени на самота”).

В раздел “Архитектура” за наградата се състезават Димка Танева и Милчо Сапунджиев за новата сграда на Административния съд, Марта Теодосиева и Любомир Драганов за супермаркет “Лекси”, Петко Костадинов и Калоян Калчев за сградата на фирма “Термосист”. ФСБ, диригентът на формация “Орфей” Виолета Ковачева и народният оркестър на АМТИИ са кандидатите за статуетката на Димчо Павлов в раздел “Музика”.

 Една единствена номинация има в категория “Произведение на изкуството, предназначено за деца” и тя е за балетно студио “Буратино”.

 За приза за фотография и аудиовизуални изкуства ще се борят видео операторите Асен Тихов и Димитър Рочев.

В Раздел Журналистика бяха номинирани  Симо Русев от “Новият глас” за поредица оперативни журналистически материали, а от Нова Българска телевизия са предложени: тандемът Десислава Терзиева и Виолета Властанова за предаването “Животът и градът”, Христо Чаушев за публицистичното предаване “Директно” и Галена Паскова за следобедното токшоу “Днес”.

Другите предложени за журналистическата награда са за Крум Филипов за предаването “Метафора” по БНТ-Пловдив и Мимо Райчев за “Пловдивски алманах”. С най-сериозни шансове да получи пловдивския “Пулицър” е главният редактор на “Под тепето” Ивайло Дернев, за многобройните обществени, социални и хуманни каузи, реализирани от сайта. Дернев е номиниран от няколко личности, сред които и негови колеги от други медии.