Още на 4-и май било ясно, че ни чака земетресение

Архив София

22-05-2012, 12:52

Автор:

София Утре

Всичко от Автора

Геолозите от БАН прогнозирали 7 по Рихтер в София, но нямало начин да предвидят точната дата на труса. Било ясно само, че ще е в разлома, простиращ се от Нови хан до село Петърч.

Още на 4-и май е било ясно, че ни чака силно земетресение. Тогава сеизмолози от БАН са съобщили, че ще има сериозен трус в София.

Това разкри доцент Бойко Рангелов. "Земетресение с магнитуд към 7 по Рихтер заплашва София", сочи анализ на геолозите от БАН, поръчано от Софийска община.

Учените обаче не могат да кажат кога точно ще бъде. "Краткосрочната прогноза е нерешена задача към момента", казва пред вестник "Република" сеизмологът доц. Бойко Рангелов. Трусът ще е в разлома, простиращ се от Нови хан до с. Петърч, прогнозират още на 4 май спецовете.

Подобно земетресение край София е имало и преди - през 1818 г. и през 1858 г. Ефектите от второто били публикувани в тогавашните вестници. Земята се разцепила между Симеоново и Драгалевци с дължина "ден път с волска кола, а в дупката хората хвърляли камъни, даващи екот до 1 минута. Нито една постройка не останала незасегната, а минаретата на всички джамии паднали", пише тогавашната преса.