Паника и ужас в блок 231 в ЖК "Борово" след земетресението

Архив София

22-05-2012, 13:50

Снимка:

(С) СофияУтре.БГ

Автор:

Христина Маринова

Всичко от Автора

Паника и страх цари сред живеещите в сградата, висока цели 19 етажа. До този момент никой от Общината не е идвал да оцени щетите, или да предложи помощ. Хората са в неведение, дали е безопасно да останат в блока, много от тях не искат да влизат в домовете си.

Репортер на СофияУтре.бг беше в бл. 231 на ЖК "Борово" - един най-тежко пострадалите жилищни блокове след земетресението тази нощ.

Паника и страх цари сред живеещите в сградата, висока цели 19 етажа. До този момент никой от Общината не е идвал да оцени щетите, или да предложи помощ. Хората са в неведение, дали е безопасно да останат в блока, много от тях не искат да влизат в домовете си.

Стоян Георгиев живее на 14-ия етаж в блока. Той е бивш летец и се е справял с много кризи по време на полет, но признава, че по-страшно нещо от земетресението тази нощ не му се е случвало.

"Усетих силен трус, под мен, под леглото. Последва бучене и трясък в ъгъла на спалнята. Викам си - край! Отвориха ми се стените", разказа г-н Георгиев пред СофияУтре. "Разлюля се, върти ме от стената до прозореца в спалнята. И си викам - край!" След като успял да излезе от апартамента, мъжът видял, че металната врата на етажа се е изкривила и не може да се отвори. Легнал на земята и с 5-6 ритника успял да я разбие. Георгиев решил да използва асансьора, защотото по време на последното голямо земетресение, което е преживял - през 1976 г., две стълбища в съседния блок са паднали. "В асансьора има много арматура и здрав бетон. Дори да заседна там, мога да чакам, не ме е страх вътре", разказва Стоян Георгиев.

"Над 20 години съм бил пилот в гражданската авиация. Два пожара съм имал в небето, спасявал съм човешки животи, запазвал съм самообладание. 42-ма души спасих. Но тук нищо не зависи от мен, признавам, това е от което най-много ме е страх - земетресението", продължава разказа си Стоян. В неговия апартамент на 14-ия етаж на плочата - пода в хола му се е появила няколкометрова пукнатина с ширина около половин сантиметър. "Бих ви я показал, качих се горе с другите журналисти да им покажа, но ме е страх. Повече не искам да се връщам там", признава мъжът. Освен това е паднала около половината от мазилката в апартамента му. Той е изкарал остатъка от нощта пред блока, заедно със съседите си.

14-годишната Юлияна Георгиева, която живее с родителите си на 14-ия етаж, опитала да спаси баща си, който е инвалид.

Момичето преживяло истински ужас. Заедно с майка си опитали да свалят количката на баща си по стълбите, но не успяли и се отказали. Баща им не искал да напуска блока, защото го е страх от крадци.

„Много беше страшно. Тръгнахме с мама да го изнесем по стълбите, но не можахме, той е инвалид. И го оставихме под касата на вратата. Всички хора, целият квартал се събра на последната спирка на 204 – там има площад и не ни беше страх. До сутринта останахме там – навсякъде имаше хора – беше като ден. Страх ни е, защото баща ми иска да стои в блока, не иска да излиза”, разказва момичето пред СофияУтре.бг.

Качвам се в блока – изминавам всичките 19 етажа по стълбите пеша, за да видя щетите. На етаж има по 5 апартамента, като най-много са пострадали стените, около двата апартамента в ляво и в дясно, средните три апартамента, поне отвън изглеждат добре.

След 9-ия етаж щетите очевидно стават все по-големи и тежки, На много места хората вече за измели падналата мазилка.

На 16-ия етаж ми отваря Светлана. Тя ще води дело срещу съседите от горния етаж, защото са започнали мащабен ремонт и разместват тръбите в плочата, точно над апартамента, в който живеят със съпруга си. Тъкмо вчера е подала жалба в Общината. По думите й, съпругът й първо решил, че таванът пада върху тях, заради ремонта на съседите. Едва няколко минути по-късно разбрали, че това е земетресение. Светлана ми показва щетите в апартамента. Освен пукнатините по стените, вратата в хола е увинала на една страна и не се затваря. Мазилаката на стената над входната врата също е паднала, но тя вече е разчистила. Разказва ми, че й били обяснили, че когато е строен блокът, когато издигнали 6-ия етаж, конструкцията хлътнала в земята. Затова сложили още една земетръсна шайба и така блокът е с две. „Според мен това ни е спасило от рухване на сградата”, каза пред СофияУтре тя.

На 9-и етаж ми отваря ужасена от страх жена, много слабичка, едва ли има 45 кг.

Казва се Мима Георгиева и ме пуска да направя снимки у тях. Направо трепери от страх. „Нещо страшно! Бях сама, синът ми излязъл. Станах от леглото. Люлее ме. Паднах. Аз съм на 63 години, такова нещо не бях виждала. Аз вече мислех, че загивам! Обажда ми се синът ми да пита как съм. Излязох навън и той дойде, след 7 часа сутринта се прибрахме за малко. После се разходихме навън, в Южния парк ходихме. Въобще не исках да се пробирам, но какво да правя? Къде да отида?”, разказва Мима с треперещ глас. В дома й има пукнатини по стените в спалнята, коридора и терасата.  Питах я, някой идвал ли е у тях, да огледа щетите. „Никой не е идвал. Ние сме под наем тук. Хазяйката ми каза, че е застрахован апартаментът и ще го оправят”, казва Мима, докато ме изпраща на вратата.

Излизам от блока, продължават да идват репортери. По думите на живеещите в блока, вече около 20 журналиста са минали. На стъпалата насядали деца, на пейката възрастни хора. Не искат да влизат в сградата. Казали им, че от ВИАС щели да дойдат специалисти, да решат, дали да ги евакуират, дали могат да останат в блока.

Сигурно ще ни евакуират, ама къде, как? Те ще кажат да се махнем от блока, да не ги съдят после, ако стане нещо и ни убие”, разсъждава на глас Стоян Георгиев. Кметът на София Фандъкова, била казала по радиото, че няма да ги обезщетяват, защото били частни домове.

Негов съсед ми казва: „А, ако падне блокът, ще падне най-много от 8 и половина етаж нагоре, надолу няма как да падне”.

Млада двойка, момиче и момче, мислят да започнат празниците ден по-рано. Не искат да остават в София. Ако им се наложи, няма да спят в блока, а при приятели. След труса се обадили на всичките си най-близки приятели в София. „Мислехме, че при всички е ужасно, защото при нас беше истински кошмар. Стените се напукаха пред очите ни. Цяла нощ стояхме навън. Навсякъде имаше хора, по булевард България, около блока, всички бяха по улиците”, разказва Мария. Днес след работа, двамата стягат багажа и заминават извън София за няколко дни. Не знаят, дали ще ги евакуират, не знаят, дали е опасно, никой нищо не им е казвал.

Никой от службите за безопасност на населението, или от Столична община не е идвалнито сега, нито през нощта да предложи помощ.

ВИЖТЕ ФОТОРЕПОРТАЖ ОТ ЗЛОЩАСТНИЯ БЛОК 231