За детските градини няма ваканция

Архив Пловдив

23-05-2012, 14:12

Автор:

Десислава Стаменова

Всичко от Автора

Забавачките в Пловдив работят целогодишно и децата може да ги посещават и през лятото, успокоиха от общината

“Родителските страхове са неоснователни. Детските градини в Пловдив работят целогодишно и през лятото няма да затварят”. Така образователният зам.-кмет Стефан Стоянов разсейва коментари, плъзнали из града.  

На редакционната поща на ПловдивУтре получихме сигнали, че в някои градини учители убеждават майките и татковците да си гледат детето през лятото. “Нямаме баба и дядо в града, как ще работим”, жалват се младите семейства.

“Това е недопустимо. Всяко дете може да посещава градина през летните месеци”, казаха от общината. “Затворени ще бъдат само детските заведения, в които ще се извършва ремонт”, поясни Стефан Стоянов. Малчуганите от там обаче ще бъдат пренасочени в други близки градини.

По мнението на директори до сборни групи ще се стига рядко, тъй като масово родителите ще пращат децата си на забавачка и през лятото.

Ако искате рожбата ви да почива, също няма проблем. Нужно е само да се подаде заявление до директора . Ходи, неходи на градина – през юни ще се плаща такса. Дори детето ви да е вкъщи, пак ще трябва да внесете 25 лева. Ако отсъства юли и август – не дължите нито лев.

“Гледаме да сме в услуга на родителите, но се чудим как учителите ще си вземат отпуските като ще работим цяло лято”, притеснена е  директорката на ЦДГ “Светла”  Людмила Тошева.

По силата на колективен договор педагозите в детските градини в Пловдив имат право на 57 работни дни отпуск. “Като има пълни групи цяло лято, те няма как да почиват”, обясни директорката. В градините няма пари и за заместници, а по кодекса на труда не може да се прехвърлят повече от 10 дни отпуск за следващата година. Оказва се, че в Пловдив за удобство на родителите, всичко е оставено в ръцете на градините.