Надуват пет пъти цената на черешите

Архив София

23-05-2012, 09:33

Автор:

СофияУтре

Всичко от Автора

Изкупуват плодовете по 1,50 лв., ще ги продават по 7 лв. на морето

Тежко натоварени камиони с череши, зеленчуци и домашна ракия, наети или собственост на прекупвачи, масово отпътуват към морския бряг, пише Стандарт.

Тези дни се разрази невиждана кампания, която на места прерасна във война между търговци и земеделски производители. Пазарът обаче принуди фермерите да клекнат на прекупвачите.

"В началото продавахме огромни хубави череши по една кофичка на улицата за 4 лв. килограма. Но така не става", призна собственикът на 100-декарова градина Петър Петров. В край сметка той и неговите отрудени колеги от бранша се съгласили на офертата на прекупвачите, които им предложили 1,50 лв. за кг череши и направо ги натъпкали в тировете. Дори се похвалили, че ще ги продават от 7 до 10 лева за килограм на морето. По същия начин прекупвачи изнудиха и собственици на оранжерии за зеленчуци, като изкупиха тонове краставици за по-малко от лев килограма, а печалбата им покрай курортите ще е огромна. На места се разразиха и ръкопашни боеве, но не се стигна до намеса на полицията. Същото беше положението и с картофите, които пресни и току-що извадени и измити, на дребно струваха по 3-4 лв., а прекупвачите ги взеха от производителите на цена от 1-1,50 лв. Фермерите издадоха, че в тировете си прекупвачите слагали и от техните вино и ракия, за да ги продават на дребни капанчета по морето. Така продължава традицията без фактури и без данъци домашната ракия да се лее в заведения по морския бряг.