"Ало, Бърза помощ" през две минути

Архив София

23-05-2012, 09:52

Автор:

СофияУтре

Всичко от Автора

Линейките достигнаха до 14 колабирали, сред които 2 деца и една бременна. В болница пък бяха приети други 20

На всеки 2 минути столичани търсиха "Бърза помощ" в инфарктния интервал между 3 и 8 ч сутринта на страховития вторник.

"Получили сме 110 повиквания срещу едва 39 за същия период на предходния ден", съобщиха вчера дежурните лекари за "Труд".

От обадилите се на тел. 150 с нервна криза са били 25 души.

И то най-вече млади хора, които не са могли да запазят самообладание. Линейките достигнаха до 14 колабирали, сред които 2 деца и една бременна. В болница пък бяха приети други 20. Докторите от реанимобилите помогнаха още на двама софиянци с инфаркт и на един с инсулт. Други десетина се оказаха с епилептични припадъци и с ритъмни нарушения. Екипите оказаха нужните грижи и на 10 деца.

"На останалите столичани, които са се свързали с нашите диспечери заради шока след земетресението, е бил даден съвет да вземат валидол или валериан", добавиха дежурните.

Ръководството на ВМА начело с ген. Стоян Тонев се появи в болницата още след първия трус. "Тъй като сградата сериозно се беше разлюляла, доста от пациентите изпаднаха в паника и излязоха отпред", каза зам.-шефът на ВМА д-р Александър Парашкевов. Той добави, че при бедствие академията има възможност да поеме 10 000 пострадали, използвайки и двора.

 Вчера била създадена нужната организация за действие. В "Пирогов" до 5 ч заради високо кръвно и травми след падане по стълби бяха пристигнали 10 души. Лични лекари от 15-а и 17-а поликлиника пък масово изписваха успокоителни на хора, които се страхуваха да се приберат у дома.  

Телекомите издържаха

Непосредствено след земетресението трафикът на телекомуникационните оператори се е увеличил многократно, обявиха водещите компании от бранша. “М-Тел” обяви ръст от 30 пъти над обичайното, а при “Глобул” увеличението е било двайсеторно. Абонатите на “Виваком” посреднощ също са говорили повече, отколкото в пиковите часове на деня. И трите мрежи удържаха успешно на изпитанието - никъде нямаше сривове. 

“Няма проблем с банкоматите. Нямаме сигнали за устройства, които са преустановили дейност. Дори да е имало временно спиране на работата на отделни автомати в момента на земетресението, веднага след това те са възстановили дейността си”, коментира председателят на Българската асоциация за сигурност при картовите разплащания Николай Недков.