24 май – празник или още един почивен ден (СНИМКИ)

Архив Пловдив

24-05-2012, 11:58

Снимка:

ПловдивУтре

Автор:

Десислава Стаменова

Всичко от Автора

Светлият ден за първи път е празнуван в Пловдив. Така бе и тази година – стотици учители, ученици и общественици поведоха Шествието на духовността 

Мисля си, че всичко се е изговорило и изписало за 24 май. Всяка година на този ден тачим великите братя Кирил и Методий, които ни направиха народ – по-силен, независим. Празник на творците, учителя, журналиста, на всеки, който държи перото на словото. Празник на свободната душа, свободните думи и крачки.

За други този четвъртък е поредният почивен ден. В който ще полежат, поизчистят или ще се разходят. Няма лошо и в това.

Хубаво ще е обаче, поне за минута, да си спомним първия учител, който е поел ръчичката ни и с търпение и любов ни е показал силата на буквите. Да си спомним първия 15 септември, когато с трепет сме поседнали на чина във високата класна стая. Да отворим първата книжка, да поздравим професора от университета...

Най-светлият и мил ден!

Има неоспорими доказателства, че големият 24 май за първи път е отбелязан официално в Пловдив.

Традицията продължава и сега тя е това, което е била и в миналото.

Най-старата гимназия в страната, на 161 години, топло посрещна и днес стотици учители, ученици, общественици и политици. Тук бяха и едни от първите възпитаници на Гимназията с хуманитарен профил "Св. Св. Кирил и Методий".

Този 24 май ще бъде единствен за някои от присъстващите в Актовата зала на старото училище. 13 педагози от града получиха Почетния знак на община Пловдив.

„Нека запазим възрожденския плам в душите си...Оптимист съм за българското образование и деца...Чувствам се като на церемонията по връчване на Оскарите – благодаря на всички колеги.“ Такива бяха словата на почетените учители.

Учебни и детски заведения бяха удостоени с Почетна значка. За своя 75- годишен юбилей отличие получи ЦДГ „Каменица“, 50 години от създаването си отбелязват ОУ „Димитър Димов“, ОУ „Стоян Михайловски“, ЦДГ „Родина“ и ЦДГ „Пролет“.

С най-голямото отличие - Почетен гражданин на Пловдив, беше удостоен подагогът Елизабет Хаик Вартанян.

„Никой не ни задължи, с удоволствие празнуваме“, признаха ученици от десетки учебни заведения в града. Усмихнати, пременени с училищни униформи и с цвете за учителя всички се събраха пред паметника на братята, завещали ни буквите. Площад „11-ти май“ пред гимназията е център на тържествата от десетилетия.

Празникът не мина без благословията на пловдивския митрополит Николай. Кметът Иван Тотев се обърна с благодарност и признателност към педагозите и поздрави всички присъстващи.

Духов оркестър поведе шествието към Центъра на града, където всяка година 24 май завършва с много песни и танци.

Историята на празника

За пръв път празникът в памет на делото на светите братя Кирил и Методий, създатели на славянската писменост, се чества в епархийското училище "Св. св. Кирил и Методий" в Пловдив през 1851 г. по инициатива на Найден Геров. На 11 май 1856 г. Йоаким Груев извежда за пръв път на манифестация ученичките от Пловдивското класно девическо училище. За официален празник 24 май е обявен през 1957 г.