Ивайло Калфин в битка за равни права на кирилицата в Европарламента

Архив Пловдив

24-05-2012, 15:18

Автор:

Калина Илиева

Всичко от Автора

Равноправно използване на кирилицата в официалните и публични документи и текстове на Европейския парламента поиска евродепутатът

Равноправно използване на кирилицата в официалните и публични документи и текстове на Европейския парламента поиска евродепутатът Ивайло Калфин с писмо до председателя на Европейския парламент Мартин Шулц.

"Вече повече от 1000 години кирилицата е един от основните елементи на българската културна идентичност. Тази писменост се използва от българската държава и от българската църква от средните векове насам. Това е писмеността, на която се преподава във всяко българско училище. Това е азбуката, чрез която моите сънародници опознават света и общуват с него", пише Калфин.

Изписването на латиница на имената на личности, на населени места, европейски инициативи и политики единствено на латиница дори в документите на български език, затруднява българските граждани, посочва още той.

Калфин заявява, че не смята за основателни аргументите, които се изтъкват, че транслитерацията на имената от латиница на кирилица е трудна или дори невъзможна. България е приела закон, който посочва правилата за транлитерирането на имената от кирилица на латиница и обратно. "Щом кирилските имена могат да се изписват с латинската азбука, значи и обратното би трябвало да е възможно", пише евродепутатът.

Като външен министър на България (2005-2009) Ивайло Калфин отвоюва правото за изписването на името на официалната европейска валута, еврото на кирилица в документите на ЕС. Кирилските надписи ще бъдат и върху банкнотите, когато България се присъедини към еврозоната.