Внимание! Друсват ви глоба, ако ви е слаба ракията

Архив София

24-05-2012, 14:27

Автор:

София Утре

Всичко от Автора

Глобата за производителите на ментета на известни алкохолни марки ще бъде между 3000 и 100 000 лева. Гроздовата ракия не може да е по-слаба от 40 градуса, а винената и джибровата - от 37,5.

Солени глоби чакат всеки, който продава и рекламира като ракия спиртна напитка с по-слаби градуси от приетите. До това решение стигнаха депутатите, след като гласуваха новия Закон за виното и спиртните напитки.

За гроздова ракия ще се счита само тази с алкохолно съдържание поне 40%, а за винена и джиброва минимумът е 37,5%. Депутатите останаха безкомпромисни и за мастиката, като наложиха минимално алкохолно съдържание 47%, а за любимата на много българи мента - 25%.

Нарушителите, които не спазват изискванията на закона, ги чакат санкции от 3000 до 30 000 лв. Глоби ще плащат и производителите на ментета на известни марки. Според закона те ще олекват с между 3000 и 100 000 лв.

Народните представители взеха и друго важно решение за алкохола. Вино ще може да се прави не само от грозде, каквото беше първоначалното предложение, а и от касис, малини и арония. Депутатите се аргументираха, че у нас вече има традиции виното да се прави и от други плодове, а такава практика отдавна съществува в страни винопроизводителки като Италия и Франция.

Законът предвижда още лозята да бъдат вкарвани в регистър. Незаконните насаждения ще бъдат принудително изкоренявани, а на сгафилите собственици ще бъде налагана глоба до 24 000 лв. на хектар. Производителите на вино пък ще са длъжни да си водят дневници, в които да бъде вписвана подробна информация за продуктите им. За неверни данни законът предвижда глоби от 1000 до 30 000 лв.

Запазва се ограничението до 1 тон грозде за домашно отглеждане. Това количество е достатъчно за приготвянето на около 750 литра вино за семейна консумация.

Етикетите на вината, предназначени за продажба у нас, задължително ще са на български език. В закона беше отразено и кои са традиционните български алкохолни напитки. Това са вината, гроздовата, джибровата и плодовата ракия, анасонова мастика, мента, винен, зърнен и плодов дестилат.