Няма безопасна сграда при трус!

Архив София

24-05-2012, 16:05

Автор:

София Утре

Всичко от Автора

Инж. Кинарев внася яснота и по въпроса за санирането на сградите. "Все едно да облечете една баба с палто от норка", казва той. Ако не се прави конструктивно укрепване на сградите, санирането не би могло да превърне жилището в по-сигурно място.

Няма напълно безопасна сграда при земетресение. До този извод стига в обширно интервю за в. "Труд" Стефан Кинарев, председател на Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране.

След множеството трусове в последните дни всеки от нас си задава въпроса доколко нашите жилища са сигурни и важи ли старата поговорка "Моят дом е моята крепост". Изграждането и строителството на една сграда е продукт на много хора и институции. Преминава се през дълга и сложна верига, която да осигури максимална сигурност за хората. Но, оказва се, пълна сигурност не съществува никога. Инж. Кинарев посочва, че за смъртен случай при земетръс не е нужно да се срути цяла сграда. Потенциални убийци биха могли да бъдат паднали фасадни панели, мазилка и дори саксии с цветя. Устойчивостта на една сграда зависи най-вече от нейната експлоатация, а не от вида строителство или възрастта.

Инж. Кинарев внася яснота и по въпроса за санирането на сградите. "Все едно да облечете една баба с палто от норка", казва той. Ако не се прави конструктивно укрепване на сградите, санирането не би могло да превърне жилището в по-сигурно място.

Столичани от години се опасяват, че кооперациите по бул. "Витоша" ще рухнат заради преустройството на партерните им етажи. Проблемът е не в самите преустройства, а в неяснотата относно това как те влияят върху конструкцията на сградата. Изгубена е и част от строителната документация, свързана със архитектурата на сградите и техните особености.

Всички сме чували, че при земетресение трябва да се застане под касата на вратата. Това донякъде е оправдано, тъй като в панелните блокове в 90% от случаите това място е допълнително подсилено с арматура. Инж. Кинарев обаче посочва, че ако едно земетресение е толкова силно, че заплашва конструктивната устойчивост на сградата, заставането под вратата, за съжаление, не би могло да бъде животоспасяващо. Като пример той дава срутилия се през 1977 г. жилищен блок в Свищов, при който всяка плоча се е срутвала върху долната, основна причина за което е било преустройството на партерния етаж. Отново опираме и до законността, казва специалистът.

Установено беше, че най-големите разрушения при сегашното земетресение са в селата около Перник, където къщите масово се строят без подпори, които са решаващи за конструктивната стабилност на една сграда.