Кокаинът от Русе ни изстрелва в Шенген

Архив София

26-05-2012, 13:18

Автор:

Мая Костадинова

Всичко от Автора

Холандците не ни искат в Шенген и не само защото част от управляващите им са против бедните черноработници от Изток. Както се казва, лично са си изпатили от нас и най-вече министърът по имиграцията и убежищата.

Помните ли кокаина за 100-те милиона дето по Гергьовден го откриха в комбайн? Онзи със странния маршрут, който тръгнал от Аржентина, обиколил няколко морета и трябвало да стигне до Холандия? Хванахме го. И така трябваше. Защото какво би станало, ако го бяхме пуснали да пристигне в Ротердам? Тогава холандците щяха да кажат, че за нищо не ставаме... и пропускаме дрогата да се движи спокойно през границите ни. Лошото е обаче, че така провалихме контролираната операция на еврослужбите и никой не разбра кой е получателят на коката за милиони. Спечелихме малката битка. Запушихме устата на най-големия ни враг.

Холандците не ни искат в Шенген и не само защото част от управляващите им са против бедните черноработници от Изток. Както се казва, лично са си изпатили от нас и най-вече министърът по имиграцията и убежищата. Не е тайна, че Герд Леерс е "загробил" 230 000 евро по родното Черноморие. И не само това. Наложило му се е да остави сладкия кметски пост в Маастрихт, защото го заподозрели, че ще си използва служебното положение за разчистване на лични сметки.

Достойна постъпка и още по-достойна критика. У нас подобно нещо не само не може да се случи, но на никого няма да направи впечатление.

А схемата, по която Леерс "изгорял" у нас, е стандартна. През 2008 година опитал да купи 2 луксозни вили край Бяла и предплатил 230 000 евро. В последствие се оказва, че трябва да доплати още толкова, а целият комплекс е заложен в банка. Така Леерс не може да бъде записан като собственик на вилите. Той се опитва да използва различни лостове за влияние и обещава дори две пожарни коли на кмета на Бяла. Стига до там, че изпраща писмо на посланика ни в Хага (Кралство Нидерландия) Златин Тръпков да се намеси в негова защита и се подписва като "кмет на Маастрихт". Пресата в Холандия разбира и Леерс е принуден да се оттегли от поста.

Да, но той сега е министър и има пълно право да ни се сърди, нали? И го прави. С нас го отнася и Румъния, привидно защото раздавала масово гражданство на молдовци. Но румънците не си поплюват. Не само, че забраниха вноса на холандски лалета, но и втвърдиха тона си към холандците и техните сайтове, в които приемат сигнали срещу източноевропейци. А ние продължаваме да ги убеждаваме, че сме решили проблемите си с корупцията и престъпността.

Вътрешният министър вече запозна най-яростните ни противници в холандсия парламент с чисто новия ни и ужасно спорен Закон за отнемане на престъпно придобитото имущество. Не пропусна да им се похвали и с примери за преборената организирана престъпност. Спомена им и за това как борим корупцията. Срещна се и лично с Герд Леерс, който изненадващо каза, че е оптимист за членството ни в Шенген. Но ще изчака доклада за страната ни, който ще излезе след месец. И все пак, в Холандия предстоят избори. Коя карта ще разиграят сегашните управляващи, ще научим скоро.

Със сигурност обаче най-силното оръжие срещу страната, разрешила продажбата на леката дрога е да й спреш... дрогата.