Библиотекарите искат 50% по-високи заплати

Архив Бургас

26-05-2012, 16:32

Снимка:

в. Сега

Автор:

БургасУтре

Всичко от Автора

Както и на протестите преди около 6 месеца, така и сега, исканията на библиотечните специалисти не са се променили. Целта им е възраждане на българските библиотеки. 

Двойни заплати и по-добри условия на работа в искат библиотечните специалистите в страната. Половин година след протестите в София и ангажиментите, поети от министерството на културата, се оказва, че нещата в библиотеките почти не са се променили, съобщава БТВ.

Както и на протестите преди около 6 месеца, така и сега, исканията на библиотечните специалисти не са се променили. Целта им е възраждане на българските библиотеки. 15 регионални библиотеки се обединиха с писмо до премиера и министрите на финансите и културата, в което припомнят за кризата в тази сфера и искат увеличаване на заплатите с 50% от 1 юли, стартова заплата в библиотека минимум 450 лв. и ежегодна актуализация на средствата.

Другото важно искане е приемането на стандарта за библиотеките, което ще гарантира тяхното осъвременяване и адекватност във времето на модерните технологии.

Библиотеката при читалище „Развитие” във Враца се посещава от над 1 500 читатели. От година на година обаче се купуват все по-малко нови книги.

Според главния библиотекар Полина Якимова от 2008 година нещата не вървят на добре. Тази библиотека е една от 900-те участващи в проекта „Глобални библиотеки”. За читателите има нови компютри, но за служителите не.

„Работим с компютри, които са толкова допотопни, че не можем да си направим справка какви книги имаме и какви автори имаме... наистина сме много зле,” споделя Христина Накова.

Заплатите тук са между 340 и 390 лева за библиотекари с почти 40-годишен стаж. Същото е положението и в регионалните библиотеки. 15 се обединиха с искане за увеличението им.

„358,10 лева за един професионалист с висше образование, един информационен специалист, аналитичен специалист, който има определено много сериозни отговорности за разкриване на информация пред потребителите,” дава равносметката Емил Гиргинов - методист при РБ "Захарий Княжески"-Стара Загора.

В министерството на културата знаят за проблема:

„Не само библиотечните работници са в това положение. Заплатите са, нека не крием, под критичния минимум. Това е свързано един път със самото съществуване на библиотечните работници, втори път със съществуването въобще на библиотеките дотолкова, доколкото привличането на млади специалисти е все по-трудно и по-трудно,” коментира Игор Чипев - директор на дирекция „Книги и библиотечно дело”.

Освен заплатите, проблем остава и все още неприетият стандарт за библиотечно-информационно обслужване.

Според Ели Попова от Българската библиотечно-информационна асоциация „постигането на този стандарт за библиотечно-информационно обслужване ще спомогне за тяхното развитие като центрове за информация и знание, за достъп до информация и знание.”

Около милион и половина са отделени от Министерството на културата за нови заглавия през миналата година. Колко ще са средства през тази все още не се знае.

Възможно е да се стигне до нови протести на библиотечните специалисти. През следващата седмица се очаква хората работещи в регионалните библиотеки да обсъдят организирането им и да се стигне до стачка, за да се привлече вниманието на правителството към проблема.