Турците искат църквата "Света София" да стане джамия

Архив Пловдив

27-05-2012, 10:27

Снимка:

Интернет

Автор:

ПловдивУтре

Всичко от Автора

Насъбралото се множество скандира "Строшете веригите, отворете джамията "Света София"!" и "Аллах Акбар!"

Хиляди мюсюлмани се молиха пред историческата православна катедрала "Света София", построена преди векове от византийците, отново да бъде превърната в действаща джамия.

Храмът е музей според закон от 1934 година. Той не може да бъде нито църква, нито джамия, както и изобщо не е място за религиозни церемонии, припомня Reuters. Светските закони в страната забраняват молитвите в паметника от VІ век. В продължение на почти 1000 години това е била най-голямата катедрала преди градът да падне в ръцете на османците в средата на ХV век.

Насъбралото се множество скандираше "Строшете веригите, отворете джамията "Света София"!" и "Аллах Акбар!", след което коленичи, докато туристите гледаха с изненада.

"Да се държи "Света София" затворена е обида за нашето предимно мюсюлманско население от 75 милиона души. Тя символизира лошото отношение на Запада към нас", каза пред събралите се Салих Тюрхан, ръководител на Младежката анадолска асоциация, организирала събитието.

Правителството в Анкара отхвърля исканията и на християни, и на мюсюлмани да разреши молитви в сградата. Пребиваващият в Истанбул Вселенски патриарх също не подкрепя опитите за превръщане на "Св. София" в църква. Неговият говорител Доситей Ананостопулос заяви, че "искаме тя да остане музей в съответствие с принципите на турската република".Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"