Подаръците на богатите влязоха в кухнята

Архив Бургас

27-05-2012, 12:39

Снимка:

БургасУтре

Автор:

Нели Димитрова

Всичко от Автора

Заможните бургазлии залагат на нож за 450 лв. и порцеланов сервиз за над 200, когато купуват подаръци. Търсят още чаши със звездни послания от Холивуд за 30 лв. бройката, а тройно повече броят за комплект солници от стомана. 

Подаръците на богатите влязоха вече и в кухнята – декоративните кораби, картини и икони омръзнаха и заможните бургазлии все по-често дават трицифрени суми за сервизи и сетове за кафе.

Какво ли е удоволствието да пиете капучиното си в чаша от костен порцелан и да режете доматите за салата с керамичен нож за повече от стотачка? На тези въпроси могат да отговорят клиентите на модерните магазини за дизайнерски домакински принадлежности, показа проверка на БургасУтре.

Там се зареждат цели колекции, а от отделните артикули има по 1-2 бройки, така че опасността и друго домакинство да се сдобие със същия сервиз не е много голяма.

Новата тенденция сочи, че такива комплекти се купуват и за подаръци, обясняват търговци. За рождени или именни дни вървежни са порцелановите чаши с красиви декорации или картини от известни художници. Те вървят между 30 и 40 лв. и са добър вариант за подарък за някой, който си има всичко.

Сред най-честите покупки за вкъщи са керамичните ножове, казват търговци. Според тях клиентите отчитат по-високата цена, но залагат на качеството и наложената марка.

 „Те имат много предимства – нарязаните с керамичен нож плодове и зеленчуци не потъмняват, храната не се окислява, по-леки са, супер здрави и изгубват първоначалната си острота 50 пъти по-бавно от обикновените ножове”, обясняват консултантите.

Ножовете са изработени от циркониева керамика и се произвеждат в Япония. Цената на повечето е между 100 – 120 лв.

Сред уникалните предложения обаче е керамичен нож за 449 лв. Той е  е гравиран с вълнообразни винтидж линии, които се правят чрез специална технология. Пред него залепват най-вече колекционерите с по-големи възможности, които едва ли го използват по предназначение.

За хората с малко по-оскъдни средства са модерните напоследък порцеланови чаши за кафе с най-различни декорации. Особено популярни са единичните бройки със специално послание от холивудски звезди от ранга на Джордж Клууни например. Чашата е опакована красиво в лъскава метална кутия.

За да се сдобиете с такава, ще трябва да прежалите точно 32 лв. Част от продажната цена обаче отива за благотворителни каузи на Уницеф, обяснява консултантката в магазина. От същата серия и много продавани са и чинии с подпис от известни личности, които също се харчат добре.

 „Купуват ги и млади, и по-възрастни клиенти, това че са обвързани с благотворителност може би оказва някакво влияние, но не е водещо за покупката, хората ги взимат най-често, защото знаят, че са от качествен порцелан, който не се драска”, разказват консултантите. Вниманието привлича бонбонено розов модел с послание от Никол Кидман, който е сред предпочитаните от дамите.

За малчуганите се предлагат красиви комплекти с любими анимационни герои – метална кутия с лика на Мечо Пух, в която има чашка, чинийка, купичка и поставка за яйце, струва 37 лв.

По-обикновени чаши за кафе могат да се намерят и за двайсетачка. 16 лв. струват чашите за кафе, които вървят с колекционерско порцеланово копче в същия десен. Някои клиенти толкова ги харесвали, че купували по няколко наведнъж.

249 лв. ще трябва да броите, ако държите да пиете капучиното си в чаша от костен порцелан. Толкова струва разчупен комплект от 4 чаши и чинии в класически цвят слонова кост. Друга серия пък предлага няколко подобни десена чаши и чинии, които могат да се миксират – така вашият сервиз ще бъде наистина уникален. И това удоволствие обаче не е никак евтино – стандарният сет 6 чашки и чинийки за кафе излиза около 200 лв.

„Младите семейства, които сега обзавеждат, предпочитат всичко в кухнята им да е стилно и с финес, дори да нямат пари за цялата колекция, купуват я на части”, разказват консултанти в магазин за кухненски принадлежности.

Много търсени точно от такива двойки са красивите бурканчета за мед, дресинг или зехтин. Те са изработени от стъкло и инокс и са много изчистени, подходящи за почти всякакво кухненско обзавеждане. Цената на едното е 35 лв. В същата линия е и бурканчето за зехтин, което струва 39 лв. То е с пулверизатор и позволява по-равномерно овкусяване чрез напръскване.

Клиентите често се заглеждали по сетовете от стомана. Сред тях интересно е предложението бурканчета за солнички, които наподобяват кулите близнаци. Цената на двойка е 79 лв. От същата серия е и подложка за захарничка и каничка за мляко, които струват 100 лв.

Много подходящ за ВИП подарък е комплектът за вино красива дървена кутия за 119 лв. Той съдържа тирбушон, нож и ринг за гърлото на бутилката. Към него може да се добави и сет от 6 подложки за чаши за 41 лв., поставка за виното пък струва 69 лв. Почти двойно по-скъп е пепелникът от същата серия.