Гребенаров инспектира плаж по сигнал

Архив Бургас

28-05-2012, 11:57

Автор:

БургасУтре

Всичко от Автора

Тази година масовите проверки по Черноморието стартират на 31 май. 11 плажа, отдадени под наем, ще бъдат огледани за нередности.

Губернаторът Константин Гребенаров направи първата проверка на плажна ивица за сезона дни преди старта на планираните след като получи сигнал за нарушение.

По време на среща между обласния и концесионери Гребенаров научил, че до плажовете Каваци-юг и Смокини има ограничен достъп.

Той веднага направил проверка в присъствието на представител на фирмата, подала сигнала и експерти от администрацията. При огледа станало ясно, че и двата пътя осигуряват свободен достъп. "Зграждението, поставено в непосредствена близост до плажната ивица, е на Регионална инспекция по околна среда и води и е задължително. То ограничава досъпа до шест декара поддържан резерват и цели да запази пясъчната лилия, която се намира там", обясниха от областна администрация.

Оттам призоваха бургазлии и гостите по южното черноморие да не се колебаят и да алармират в случаи на нередности по плажните ивици. Сигнали ще се приемат на тел. 056/894 141 или 056/894 174, след което веднага ще бъде назначавана проверка.

"Това до някаква степен осигурява спокойствието и комфорта на плажуващите”, заяви Константин Гребенаров.

Както БургасУтре вече писа масовите проверки по плажните ивици стартират на 31 май. 11 плажа, отдадени под наем, ще бъдат огледани за нередности.  Екип експерти ще следи дали всички законови изисквания се спазват стриктно. Комисията, която ще извършва проверките включва екипи от областна и морска администрация, БЧК, регионална инспекция по околна среда и води, регионална здравна инспекция, представители на полицията и общините.

Тяхната задача ще е да следят за хигиената, договори за наем, наетия персонал, както и спазването на разпоредбите в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие.