Селски кмет нае частни гардове да пазят местните от ромски набези

Архив Бургас

28-05-2012, 14:23

Снимка:

БГНЕС

Автор:

БургасУтре

Всичко от Автора

Кметът се надява, че така ще се реши проблемът с наглите кражби. Вероятно ако има успех неговият пример ще последват и други съседни села.

Частна охранителна фирма ангажира кметът на село Равнец Христо Колев да пази местните от дръзките ромски набези.

Гардовете циркулират най-вече вечер, когато се активзират мургавите апаши. Полицията не откликнала на молбата на кмета за нощен патрул в селото, обяснили, че нямат необходимия ресурс.

Така той стигнал до нестандартното решение да наеме частна фирма да охранява собствеността на жителите. „След едно общоселско събрание решихме да се самообложим и всяко семейство да дава по 5 лв., за да можем да плащаме на охранителите“, обясни Колев.

Години наред мургавите апаши крадат от домовете и дворовете на местните. Циганските набези са изправили хората на нокти. Заради дръзките грабители освен за собствеността си хората се страхуват за живота си.

„Въоръжили сме жителите с телефони за бързо реагиране. Във всяка къща до телевизорите им има списък с номерата на полицията и частната фирма и ако някои види нещо нередно звъни веднага за помощ. Не може това да продължава повече така“, категоричен е Колев.

Той допълни, че за всичките кражби през годините в Равнец няма нито един осъден. „Законът е написан така, че да защитава крадците. Като види прокурора жалбата на баба Иванка, на която са и откраднали входната вратичка, зимнината и тавите и я определя за маловажна,защото откраднатото било под стойността на минималната работна заплата. Ами баба Иванка какво да прави, обират я веднъж на следващата седмица пак и пак", изтъква Колев парадокса.

Кметът се надява, че така ще се реши проблемът с наглите ромски набези. Вероятно ако има успех неговият пример ще последват и други съседни села.