Отчаяние на Четвъртък пазара – черешите и ягодите мухлясват

Архив Пловдив

29-05-2012, 16:57

Снимка:

ПловдивУтре

Автор:

Петя Коленцова

Всичко от Автора

Дъждът разори производителите - над 60 % от ягодите и черешите в Пловдивско вече са развалени

Производителите на ягоди, череши и зеленчуци не успяват да избият парите, вложени в продукцията, а какво остава да препечелят някой лев отгоре.

„Поройните майски дъждове унищожиха 50 % от продукцията ни, а малкото читави ягоди и череши са започнали масово да гният. Ако не ги оберем до ден, трябва всичко да изхвърлим“, казват земеделците от Пловдивско, които продават на Четвъртък пазар до Гребната база.

За килограм големи ягоди трябва да се бръкнете 3, 60 лв., а по-дребните са на цена 2, 50 лв. Хрущялките варират от 3 до 4 лв. за килогам. По-високата цена обаче не винаги е гаранция, че плодовете не дъхат ма мухъл, така че ги избирайте внимтелно и се възползвайте от предложенията на търговците да вкусите от продукцията на място.

„При тази тежка зима и неспирните дъждове много ще изгубим. Наложи се да изхвърлим над 60 % от ягодите и половината от черешите“, жалва се производителка от Марково. Тя обяснява, че масивът се намира между Марково и Пловдив и дори наближаващата Черешова задушница на 2 юни няма да помогне, защото до тогава всички череши ще са изгнили, ако не са обрани и продадени.

Иван Стоименов от Калековец е успял да запази едва 30 % от ягодите си. Според производителите от Пловдивско вносът на домати и краставици от Гърция е най-големият проблем. „Достигат цени до 5 лева, нямат вкус, но най-важното е, че далаверите на депутатите вървят. Никой не контролира съдържанието на вноса, а често на нас ни пускат проверки за нитрати. Да не се притесняват клиентите – торенето също е скъпо, не прекаляваме“, казва земеделец от Войводиново.

Българските домати, отглеждани в оранжерия струват от 4 до 4,50 лв. Производителите казват, че нитратите и замърсителите на зеленчуците всъщност идват от киселинните дъждове. „Не забелязохте ли през май какъв цветен дъжд валя? Това е от цялостното замърсяване на околната среда – после всичката мръсотия поглъщаме чрез храната“, опасяват се продавачите на Четвъртък пазара.