Танов закрива митница Свиленград

Архив София

30-05-2012, 16:15

Автор:

СофияУтре

Всичко от Автора

Голяма част от митничарите са признали в препитването за лоялност, че са правили нарушения на закона между 5 и 10 пъти. Освен това смятат, че е нормално да се лъже и краде като цяло в държавата.

Митница Свиленград да бъде закрита ще иска от финансовия министър шефът на агенция "Митници" генерал Ваньо Танов.

Той обяви това на специален брифинг в администрацията на митницата, предаде АСН.

В близките 2-3 месеца ще наблюдаваме митницата и вероятно ще предстоят управленчески решения, които са в правомощията на министъра, но съществуването на митницата в Свиленград в момента е под въпрос, каза Ваньо Танов. Ако се стигне до закриването, на територията на Свиленград ще останат бюра, които ще минат под ръководството на други митнически териториални звена като например Пловдив и Бургас.

Освен това Танов обяви и дисциплинарни наказания за трима от ръководителите на свиленградската митница. Те са наказани с понижаване в ранг, което е най-тежката санкция преди дисциплинарното уволнение. С наказания е и шефът на митницата Тодор Караиванов, който обаче остава на поста на ведомството до обявяването на конкурс за мястото му. Шефът на смяната, в която бяха изловени при акция "Митници" на 2 май с рушвет от 15 000 лева 8 митничари - Димитър Костов, е понижен в длъжност. Със същата санкция е и шефът на пункта "Капитан Андреево" Господин Господинов. И двамата обаче ще останат да работят в системата, обяви още Ваньо Танов.

Част от мотивите за рестриктивните мерки са и заради лошите резултати, които митничарите от свиленградската митница са показали на теста за лоялност. По думите на генерала 17% от всичките 270 служители на ведомството са се провалили тотално на този тест, а други 40% са заведени от психолога в графа "контрапродуктивни".

Те са признали в препитването за лоялност, че са правили нарушения на закона между 5 и 10 пъти. Освен това смятат, че е нормално да се лъже и краде като цяло в държавата.

Според Ваньо Танов обаче най-тежък е резултатът в големия процент митничари, които са си признали, че няма да издадат под какъвто и да е претекст свой колега, дори и да знаят, че той участва в корупционни схеми.