Една софиянка за земетръсния ужас край Болоня

Архив София

30-05-2012, 22:55

Автор:

Васил Хаджийски

Всичко от Автора

Италианците в шок - отидоха 800 000 пити пармиджано

Красавицата Даниела Манолова живее от 5 години в Болоня. Гледа 4-годишния си син, а в свободното си време се занимава със социална дейност към общината - предимно участва в организирането на детски и ученически тържества. Софиянката преживя ужасите на земетресенията в тази сеизмична област на Апенините, които отнеха десетки животи. Благодарение на майка й, репортер на "София Утре" успя да се свърже с Даниела.


- Дани здравей, толкова ли е страшно всичко, както го описват медиите?

- Че и повече. Вие как сте, разбрах, че и в София доста ви тресе.

- Абе в София по-малко, в Перник да му мислят....

- Тук страхът е сериозен. Вчера в "Раи Уно" бяха събрали топ-сеизмолозите на Италия. накрая хората се нервираха. Оказа се, че нито могат да кажат дали ще има следващи земетръси, нито кога ще са, нито колко ще са силни. И го обясниха научно. Това трябва да е работата на хората с такива познания - да намаляват страха. Казаха, че земетръсите са нормални като наводненията. Не може без тях, в противен случай няма как планетата да съществува.

- Вие как я карате?

- Жалим си пармеджаното...

- Не те разбрах?

- Болоня е един от центровете за произвеждането на този знаменит продукт. И при земетресението са затрупани над 800 000 пити! Знаете, че пармеджаното отлежава 2-3 годин в специални тунели. Е, точно тях са ги затрупали. И сега драмата е страшна. Това е чудовищно голяма загуба.

- Майтапиш се...

- Защо?! За всеки измеренията на земетръса са различни. Сега даваха за едно село, което е напълно изчезнало. При разтръсването, падрето излязло от църквата, но казало, че там е статуята на Богородица, пазителка на селото. Върнал се да я вземе, и църквата се разрушила върху него. Издъхнал със статуята в ръка. Кръстим се, молим се, надяваме се всичко да отмине.

- как телевизиите гледат на нещата, създават ли изкуствено напрежение като в България?

- Глупости, това е подсъдно. Гледам в интернет български медии да дават ръка на разни "експерти", които предсказват, че утре ще има 7 по Рихтер, 8 вдруги ден, 9 в петък. това само създава напрежение, страх, подтиква хората към необмислени постъпки. В Италия това е подсъдно. Което не пречи на комични ситуации в телевизията. Вчера една репортерка както си водеше новините и избяга от мястото си пред камерата, защото започна земетресението. Пак вчера показваха един палатков лагер колко добре е обзаведен, колко е точно всичко и изведнъж палатката се срути.