Руският Зукърбърг хвърля рубли през прозореца

Новините

30-05-2012, 16:34

Снимка:

Архив

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

27-годишният Павел Дуров е главен изпълнителен директор на най-голямата руска социална мрежа VKontakte

Павел Дуров, известен като руският Марк Зукърбърг, решил да се забавлява по странен начин през миналия уикенд.

27-годишният предприемач сгъвал хартиени ракети от банкноти по 5000 рубли (160 долара) и ги изстрелвал през прозореца на офиса си в Санкт Петербург, съобщава Russia Today. В личния си профил в Twitter Дуров написал, че се наложило да спре заниманието си, тъй като хората, които събирали банкнотите под прозореца му се превърнали в животни.

Дуров е главен изпълнителен директор на най-голямата руска социална мрежа VKontakte. Тя е подобие на Фейсбук и има около 110 милиона потребители. Състоянието на Дуров е оценено на около 250 милиона долара и бизнесът му се развива добре, твърди rt.com.
В личния си профил на собствената си социална мрежа Дуров се определя като необвързан, почитател на свободната воля и споделя, че е вдъхновен от Стив Джобс и Че Гевара.

Подобно на Фейсбук и руската социална мрежа подготвяла първично публично предлагане на акции. То обаче е било отложено. По думито на Дуров, причината за това е IPO-то на Фейсбук, което „унищожи вярата на много частни инвеститори в социалните мрежи“.

VKontakte изглежда много подобно на Facebook и често е обвиняван, че е негов клонинг. Преди година Ройтерс съобщи, че руската социална мрежа води преговори с инвестиционни банки в Ню Йорк за потенциалното първично публично предлагане през 2012 г.

Дуров притежава 12% от компанията, докато Mail.ru Group, контролирана от богаташа Алишер Усманов, е собственик на 39,99%.
Основните критики срещу VKontakte са проблемите с пиратството. Абонатите на социалната мрежа все още могат да гледат хиляди пиратски копия на руски и чуждестранни филми.