„Самоубилият се” Чочо е бил сътрудник на МВР

Новините

30-05-2012, 16:37

Снимка:

zapernik.com

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Стойчо Стоев-Чочо беше първият заподозрян и основен свидетел по случая, според официалната версия на МВР той се е самоубил в апартамента си в присъствието на антимафиоти 

Стойчо Стоев-Чочо е бил сътрудник на териториалното звено на БОП в Перник и неговата задача е била да докладва за местен бос на организираната престъпност.

Това прави съучастието му в отвличането и заравянето на Мирослава трудно обяснимо, е установила алтернативната комисия на опозицията в парламента, която проучваше обстоятелствата около отвличането и убийството на 17-годишното момиче от Перник.

Комисията включват депутати от ДПС, Коалиция за България, Синята коалиция, "Атака" и един независим народен представител. 
Стойчо Стоев-Чочо беше първият заподозрян и основен свидетел по случая, според официалната версия на МВР той се е самоубил в апартамента си в присъствието на антимафиоти.

Според депутатите от опозицията без намесата на семейството на Мирослава и медиите разследването нямаше да бъде ускорено, а висшето ръководство на МВР е щяло да наложи обяснението, че момичето само е напуснало България. Опитът за оглед, извършен от ГДБОП в дома на Стойчо Стоев-Чочо, е незаконен, защото в апартамента са влезли единствено конвоиращите полицаи, които нямат компетентността, а не са присъствали определените служители от законното разследване. Разследващите и служителите на ГДБОП са знаели, че в дома на Стоев има оръжие. МВР обяснява влизането в жилището с неотложност, без реално да има такава - Стоев е задържан и оказва съдействие, пише още в доклада.
Конвоиращите служители на ГДБОП, макар да са знаели за наличието на оръжието, не са го иззели веднага, което е непосредствената причина за смъртта на Стоев. Той умира като задържано от властта лице и трябва да се разследва дали тази смърт не е резултат от нарушаване на правилата за работа с арестант, пише още в доклада.В доклада се отбелязва намеса от София в делото. Няма друго обяснение за липсата на активност на службите, освен обвързаност на Стоев с тях, пише алтернативната комисия.

Загубата на Стоев като ключов свидетел за разкриване на истината хвърля подозрение върху МВР, че не е заинтересовано да бъдат разкрити истината за отвличането и смъртта на Мирослава. Поради съпротива на министъра на вътрешните работи, не са успели да установят кой носи отговорност за последствията от включването на ГДБОП.

От алтернативната комисия настояват да се направи промяна в Инструкцията за организацията и реда за осъществяване на конвойна дейност, в която задължително белезниците на ръцете да се поставят зад гърба на задържания.
Ние не можахме да отхвърлим версията, че двата смъртни случая в Перник са поръчкови убийства за отстраняване на свидетели, пише още в доклада на комисията. Съмненията, че нарушаването на закона от страна на служителите на МВР са извършени, за да се прикрие истината, остават засега без отговор, смятат депутатите от опозицията. Правителството и парламентът са се опитали да изградят политическа закрила върху нарушенията на законите и да скрият лицата, които са ги извършили, се казва в доклада на алтернативната комисия. От опозицията поискаха от прокуратурата да отговорят на редица въпроси.