Гръцкият на почит в ПУ днес

Архив Пловдив

31-05-2012, 06:29

Автор:

Мария Зверева

Всичко от Автора

Представление на студенти неоелинисти ще е кулминацията на Седмицата на гръцкия език в ПУ

Представление на студентите неоелинисти ще бъде кулминацията на Седмицата на гръцкия език в ПУ „Паисий Хилендарски”.

За преподавателите с принос в обучението по новогръцки език у нас са предвидени специални призове. Лично ректорът на ПУ, домакин на проявата, доц. д-р Запрян Козлуджов ще връчи плакети на дългогодишната преподавателка в Сектор „Новогръцки език” в ПУ „Паисий Хилендарски” проф. д-р Стойна Пороманска и на проф. Панайотис Кондос от Атинския университет.

За 10-годишната си лекторска дейност в Пловдивския университет проф. Пороманска ще получи и награда от декана на Филологическия факултет доц. д-р Живко Иванов.

Проф. Пороманска е сред основателите на специалността „Новогръцка филология” в различните й наименования и разновидности в ПУ „Паисий Хилендарски”, в СУ „Св. Кл. Охридски” и НБУ. Тя е сред изследователите на гръцките диалекти в България с признат и извън страната ни научен авторитет. Автор е на два учебника по новогръцки език и активно съдейства в културния обмен с Гърция.

 

Традиционната вечер на гръцкия език ще се проведе от 17:00 ч. в „Първо студио” на Радио Пловдив на ул. „Дондуков” №2, потвърди доц. Козарова.