Жоржета Пехливанова представи “Магията Латинска Америка”

Архив Пловдив

31-05-2012, 09:50

Снимка:

ПловдивУтре

Автор:

Петя Паликрушева

Всичко от Автора

В увлекателното издание Жоржета Пехливанова разказва за екзотичните си преживявания във Венецуела, Колумбия и Еквадор, за срещите си с Уго Чавес и Фидел Кастро

Дипломатът от кариерата Жоржета Пехливанова разказа пред гости и граждани на Първомай за професионалните си преживявания, представяйки новата си книга “Магията Латинска Америка”. Посещението й беше част от амбициозната програма на община Първомай, реализирана чрез едномесечните “Майски празници”. Дипломатката бе придружена от сина си, Георги Славов Караславов - пряк наследник и съименник на класическия български писател.

Жоржета Пехливанова е родена в Самоков. Завършва френски лицей и СУ “Климент Охридски”, специализира в парижката Сорбона, в Женева и Мадрид. Владее шест езика – испански, френски, португалски, италиански, руски и английски.

“Магията Латинска Америка” е четвъртата й авторска книга. Четивото е богато илюстровано и се позовава на реалните преживявания на българския дипломат в страните от Латинска Америка. В увлекателното издание Жоржета Пехливанова разказва за екзотичните си преживявания във Венецуела, Колумбия и Еквадор, за срещите си с Уго Чавес и Фидел Кастро, за посещенията си в латиноамериканските затвори, за перипетиите на българите, които живеят в латиноамериканските държави, за висшата дипломация, икономиката, политиката, престъпността и културата на далечните страни.

Жоржета Пехливанова говори дълго и с неприкрита емоция за срещите си с Уго Чавес, на когото е посветила значителна част от новата си книга. Българската дипломатка е респектирана и от бившия Президент на Бразилия  Луис Игнасиу Лула да Силва (Лула) – заради личния му принос в икономическите постижения на страната и отстояването на националните интереси на Бразилия.

Авторката с вълнение сподели и тревогите около срещите си с българските граждани, попаднали в латиноамерикански затвори. Дипломатката описа ужасяващите условия, в които живеят десетките българи, заловени с наркотици и получили присъди във Венецуела, Колумбия и Еквадор.

Жоржета Пехливанова е автор и на книгите: “По вълните на дипломацията”, “ Политическото ветрило”, “Под лупата на дипломата”.

В края на срещата авторката раздаде автографи и получи цветя.