Рокади в общинските здравни заведения

Архив Пловдив

31-05-2012, 18:20

Снимка:

Интернет

Автор:

Иван Иванов

Всичко от Автора

Съветниците от ОбС - Пловдив одобриха сливането на МБАЛ “Св. Мина” и МБАЛ “Св. Пантелеймон”. ДКЦ “Изток” и ДКЦ-3 с нови управители

Общинската здравна система на Пловдив най-вероятно ще бъде променена. Началото бе поставено на заседанието на местния парламент с приемането на препоръката на Балансовата комисия за сливане на МБАЛ “Св. Мина” и МБАЛ “Св. Пантелеймон”. Съветниците приеха годишните финансови отчети на двете общински здравни заведения за 2011 г.

“Общинската здравна система е с много неизползвани ресурси. В ДКЦ-тата цели етажи стоят празни”, каза председателят на здравната комисия в местния парламент доц. Петко Недев (ГЕРБ). Недев изтъкна, че общинските здравни заведения трябва да се конкурират с Университетска и бившата Окръжна болници, както и с големия брой частни. Колегата му Веселин Маневски допълни, че сливането на “Св. Мина” и “Св. Пантелеймон” е част от плана за развитие на местната икомика.

Опозицията се обяви против с мотив, че евентуалното сливане би затруднило закупуването на апаратура от болниците. 

Другите промени в общинската здравна система касаят ръководството на два Диагностично-консултативни центъра. Съветниците освободиха досегашния управител на ДКЦ “Изток” д-р Олимпия Литовойска, която от 13 години е негов ръководител. Медици от заведението се обявиха против в специална декларация, придружена с подписка. Здравното заведение ще се управлява от временен началник, като предстои да бъде обявен конкурс за избор на нов управител. Съветниците утвърдиха д-р Живко Димитров за шеф на ДКЦ-3, който спечели конкурс за длъжността преди месец.