Лукойл спонсорира "нафтата" с 300 хил. лв. годишно

Спорт

31-05-2012, 00:00

Автор:

Нели Иванова

Всичко от Автора

Нефтената компания ще се превърне в един от основните спонсори на футболния клуб

"Лукойл" ще налива по 300 хил. лв. годишно във футболен клуб "Нефтохимик" и така ще се превърне в един от основните му спонсори през новия сезон,

съобщи премиерът Бойко Борисов днес при посещението си в нефтената компания. Там той участва в церемония по полаягане на първия символичен камък на мащабен комплекс хидрокрекинг на гудрон.

Това е най-голямата инвестиция не само в България, но и в Европа през тази година, заяви Борисов в базата на нефтения комплекс. Проектът на компанията е на стойност 1,5 млрд. долара и ще разкрие общо 3000 нови работни места.

На церемонията присъстваха вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков, министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев, руският посланик Юрий Исаков.

Решението за строителството на комплекса беше взето в условията на криза в нефтопреработвателния отрасъл и то показва интереса на Лукойл към проекта в България. Ръководството на руската страна също подкрепя инвестициите”, каза президентът на Лукойл Вагит Алекперов.

Благодарение на проекта ще се повиши цялостната ефективност на рафинерията чрез прилагане на най-модерните процеси за дълбочинна преработка, което ще увеличи производството на светли горива и ще подобри качеството на котелното гориво до нивата, дефинирани от европейското законодателство, обясниха от Лукойл.