Пак силен трус в 5,13 в София, този път 3,8 по Рихтер

Архив София

22-05-2012, 05:16

Автор:

София Утре

Всичко от Автора

Засега няма информация за пострадали хора. Има обаче разрушени стари къщи в Перник и областта. За напукани сгради, съборени комини, паднали мазилки и евакуирани хора от блокове в различни квартали на София, алармират граждани

Още един силен трус разтърси София в 5,13 часа! Този път магнитудът му е "само" 3,8 по Рихтер. Това е доста по-слабо от предишните две земетресения, които изправиха на нокти столицата и съседен Перник. Точно край Рударци беше епицентърът на труса в 3,00:33 часа. Силата на първото разлюляване беше около 6 по Рихтер.

Тези вторични трусове са индикация, че силата на земетресението затихва и няма да има по-жесток трус от първия с магнитуд около 6 по Рихтер, обясни Николай Милошев, шеф на Геофизичния институт на БАН.

Към 4,31 часа трус със сила 4,9 по Рихтер отново изкара хората на улицата. По предварителни данни епицентърът е между София и Перник до Мещица. Огнището е било на дълбочина 9,1 км.

Трусовете са усетени в цялата страна и в съседните ни държави. Най-силно са били разтърсени градовете по линията Стара Загора-Благоевград-София.

Засега няма информация за пострадали хора.

От "Пирогов" съобщиха, че към 5,00 часа тази сутрин около 10 души с високо кръвно или с различни леки травми от падания по стълби в опита да напуснат жилищата си по време на труса са потърсили медицинска помощ. Коридорите на института са пълни с уплашени хора. Лекарите съветват гражданите да се разходят, за да се успокоят и при нужда да вземат успокоителни.

В село Рударци е била разрушена къща, но в нея не е имало хора. Друга къща е пострадала силно в пернишкия квартал Рудничар. Гражданска защита съобщи за една по-силно повредена къща в Перник и за паднали комини.

Кметът на Перник Росица Янакиева успокои, че няма проблеми с язовир "Студена". Тя категорично опроверга появили се информации за пропукване на язовирната стена.

В София има сигнали за напукани стени и паднали комини. Блок 251 в Борово е евакуиран заради напукани стени. Създаден е кризисен щаб в столичната община.

Министърът на външните работи Николай Младенов публикува в профила си в "Туитър" съвети какво се прави при земетресение.

В центъра на столицата доста хора излязоха пред сградите си. Някои от тях остават на улицата, въпреки дъжда.

В Перник трусът е усетен много силно.

Всички са излезли навън, хората са уплашени. Дори по първите етажи при труса са изпопадали чаши и книги. Час след първото земетресение хората са все още по улиците и не смеят да се приберат. Някои стоят в колите си.

ЗА ГОЛЯМОТО ЗЕМЕТРЕСЕНИЕ ЧЕТИ ТУК!

ЗА ВТОРИЯ ТРУС СЕ ИНФОРМИРАЙ ТУК!

А ТУК ВИЖ КАК ТРЯБВА ДА РЕАГИРАШ ПРИ ЗЕМЕТРЕСЕНИЕ!