11-годишно момиченце починало в линейка на път за София

Архив София

01-06-2012, 08:29

Автор:

СофияУтре

Всичко от Автора

Мария почина в линейка на път за София след изгубени часове в разтакаване. Причината за смъртта е остра бъбречна недостатъчност, диагнозата е поставена малко преди транспортирането на детето.

Лекари от болница "Св. Петка" във Видин ще бъдат разследвани заради смъртта на 11-годишно момиченце, пише днес в. "24 часа", позовавайки се на информация на БНТ.

Мария почина в линейка на път за София след изгубени часове в разтакаване. Причината за смъртта е остра бъбречна недостатъчност, диагнозата е поставена малко преди транспортирането на детето.

В момента тече проверка по случая от здравното министерство. Според родителите на починалото дете лекарите са се забавили с поставянето на диагнозата. Проверката се очаква да приключи в понеделник и тогава ще стане ясно дали ще има наказани медици.

През нощта на 24 май детето дишало затруднено и родителите го завели в Спешния център във Видин. Докторите направили инхалация, изписали лекарства на Мария, защото имала инфекция на белия дроб. На другия ден пристъпите зачестили и направената в болницата снимка показала оток на белия дроб, а поставената й диагноза - бронхопневмония.

„Назначиха бързо вливане на банки, което всъщност е фаталното лечение за детето. Това нещо се случи от 16 до 21 часа, докато дойдоха и установиха, че са го лекували грешно. Чак тогава му взеха урина и видяха, че може би има някакъв проблем с бъбреците", заяви бащата на Мария - Калин Георгиев.

Линейка с реаниматорски екип тръгнала с детето за София. С тях не е имало анестезиолог, което е задължително изискване. Състоянието на Мария бързо се влошило и лекарите се принудили да се върнат във Видин, за да я стабилизират. Извиканият дежурен анестезиолог-реаниматор, според бащата, бил неадекватен.

„Чакахме, дойде един пиян, той вля нещо на детето. При опитите ни да питаме какъв е тоя, всички вдигаха рамене. Явно ги беше срам, че тоя е дошъл пиян, тоя доктор ли или както се нарича там!", разказа бащата.

Линейката тръгнала за втори път - този път с двама лекари към столицата, но по пътя детето починало. Досега момиченцето не е имало оплаквания, родителите недоумяват как бъбречна недостатъчност може да остане толкова време скрита.

Днес комисия от здравното министерство начело с д-р Светлозара Илиева, директор на „Медицински одит", беше на проверка в болницата, но отказа коментар по случая.

Директорът на Районната здравна инспекция във Видин, който е изпратил сигнала в София, също запази мълчание.