Съдът окончателно оправда Николай Цонев по едно от делата

Архив София

01-06-2012, 17:34

Автор:

СофияУтре

Всичко от Автора

Междувременно стана известно, че прокуратурата се е отказала от обвиненията си към Цонев по заведеното дело за неправомерно увеличаване на капитала на държавното дружество "Терем"ЕАД.

Върховният касационен съд (ВКС) оневини окончателно бившия военен министър Николай Цонев по делото, в което той беше обвиняем, че е сключил четири неизгодни сделки през 1999 г.

По данни на прокуратурата още докато е бил директор на "Управление на доставките" в министерството е нарушил Закона за обществените поръчки като е подписал договориза доставка на авио и авточасти и 183 тона месо и месни консерви. По-долните инстанции отхвърлиха исковете на министерството за над 970 хиляди лева за нанесените щети.

Междувременно стана известно, че прокуратурата се е отказала от обвиненията си към Цонев по заведеното дело за неправомерно увеличаване на капитала на държавното дружество "Терем"ЕАД. На практика това означава, че по това дело присъдата ще бъда оправдателна. Обвинението по този казус беше, че на 25 юни 2009 г. министърът тогава е увеличил с 38 млн. лв. капитала на компанията като по този начин средствата остават в дружеството, а държавата не е получила дивидент от 19 млн. лв. Искът за 9.123 млн. лв. беше заведен от финансовия министър. Софийският градски съд и Софийският апелативен съд обаче признаха Цонев за невинен.

До месец се очаква ВКС да се произнесе по него.