Родители се гаврят с деца

Архив Бургас

02-06-2012, 18:31

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Покрай абитуриентските балове родители, възрастни, социално отговорни хора и обществени личности да сочат „бъдещето” на България с пръст, да се възмущават, да се подиграват с младите.

Всеки земеделец ще ви каже, че за да има хубав плод е нужна добра почва, благодатен климат и не на последно място, за да може да израстне семенцето е нужно да няма плевели около него.

Христос е казал, че човек се познава по плодовете му, а нацията по младежите й.

От края на май обилно като летен дъжд се леят злоба, обиди, грозни подигравки като благословия върху абитуриентките. Техните лични снимки от най-важния момент в живота им, пред прага на зрелостта се опъват като транспаранти и биват замервани с грозни думи от хора,  значително надминаващи ги по възраст.

Да разглеждаш фотосите им е едно от най-добрите занимания в работно време, а да ги коментираш е хит в социалната мрежа. Всеки, който метне снимка на полугола и силно химикализирана абитурентка на стената си се радва не нечуван интерес, какъвто в повечето случаи не успява да предизвика.

Действително лишената от всякаква хармония и естетика фотография на момиче, което напомня пациент с малоформации не е приятна гледка. И да, много е смешно, когато млади хора изглеждат така, сякаш взети назаем от Мъпет шоу и е ужасяващо това, че  много от тях се примемат много сериозно.

Много по-тъжно е обаче това – родители, възрастни, социално отговорни хора и обществени личности да сочат „бъдещето” на България с пръст, да се възмущават, да се подиграват с младите.  Ако децата на страната ни са днес абитуриентите, то те са семенцето.

Почвата е тяхната родина, климатът е обществото, а плевелите са заобикалящата ги среда.

Стряскащо незряло е участниците в този процес, тоест всички ние да ги сочим с пръст и да се подиграваме с тях, така сякаш те не са наши и не са растли около нас. Сякаш техните ценности  нямат нищо общо с родителите им, училището, медиите, държавната.

 Надменността ни по темата е равносилна на слепота и отрицание. Родители, защо се гаврите с децата си?  „Майки и бащи, родители, защо на бъдещето ваше биете шамари?” .