Продават бъбреци по 30 000 евро в нета

Архив София

03-06-2012, 19:38

Автор:

СофияУтре

Всичко от Автора

Бедни и отчаяни хора продават бъбреци, костен мозък и роговици по интернет, докато безогледни търговци печелят милиони евро от незаконната дейност

През последните години, особено заради икономическата криза, черният пазар за човешки органи се е преместил от Азия и Южна Америка в Югоизточна Европа

Според "Интернешънъл хералд трибюн" нелегалната търговия с човешки органи се е съсредоточила предимно в Сърбия, но също така до голяма степен и в Гърция, Испания, Италия и Косово. "Бедни и отчаяни хора продават бъбреци, костен мозък и роговици по интернет, докато безогледни търговци печелят милиони евро от незаконната дейност", пише нюйоркският вестник, цитиран от АСН.

Статията разказва и конкретна история - на Павле и Даниела от Ковин, които, принудени от бедността, предложили за продажба бъбреците си по интернет за по 30 хиляди евро. Вестникът се позовава на анонимен източник от сръбската полиция, според който през последните 10 години нито един случай на търговия с органи в Сърбия не е изпратен в съда.

Посочва се, че причината за това е, че всичко протича при голяма секретност. Цената на бъбреците на черния пазар се оценява на около 100 хиляди евро. Годишно на световно ниво се продават между 15 и 20 хиляди органи, става ясно от разследването на вестника.