ЮНЕСКО с филм за нестинарите

Архив София

04-06-2012, 10:07

Снимка:

bulgariainside.com

Автор:

СофияУтре

Всичко от Автора

4000 гледат танца върху жаравата, опъват палатков лагер

Японци снимат филм за нестинарите по поръчка на ЮНЕСКО, пише в. Стандарт.

Още от ранни зори тв документалистите от Страната на изгряващото слънце започнаха да запечатват с камерата всичко, свързано с древния ритуал. По традиция всяка година на 3 юни, когато по стар стил се почитат св. св. Константин и Елена, в страндженското село Българи нестинарите изпълняват тайнството. Над 4000 души от цялата страна се събраха да гледат танца върху жаравата. Част от тях опънаха палатков лагер, където се настаниха, докато чакат нощните танци. По дворовете в Българи пък стопани извадиха маси, за да посрещат гости. 
Празникът продължава 3 дни. Снощи нестинарите трябваше да играят в центъра на селото за св. Костадин, както го наричат местните, а тази сутрин - за св. Елена. Неколкостотин души съпровождаха иконите от църквата в центъра на селото до аязмото на св. Костадин предиобед. 
Екипът на ЮНЕСКО вероятно прави филма заради слуховете, че ритуалът на нестинарите вече не е автентичен и не се прави така, както е описан при приемането му за нематериално духовно наследство през 2009 г. За опасността тази традиция да бъде извадена от списъка на световната организация алармира Ружа Нейкова от института по етнология на БАН преди две седмици. Имало информация, че аязмото на св. Костадин се поругавало на 3 юни от пияни вандали. Такива обаче вчера не бяха видени. Местните пък се надяват от ЮНЕСКО да им помогнат финансово за ремонта и поддръжката на пътеката, аязмото и т.нар. одер, където се поставят облечените икони. Тази година едно от стъпалата на одера бе напълно изгнило и се разпадна, което пречеше на вярващите да се поклонят пред иконите.