Държавата вършее в царските гори

Архив Бургас

04-06-2012, 09:24

Автор:

в.Труд

Всичко от Автора

Най-големият стартирал съдебен спор в момента е за 16 000 дка гори над Боровец и с. Бели Искър, за които тепърва бившият премиер Симеон Сакскобургготски трябва да доказва, че е собственик.

Държавата ще получи правото да сече, залесява, стопанисва и печели от царските гори в Рила, независимо че делото за собствеността им ще се точи още дълго в съда.

Това се подразбира от последните промени в Закона за горите, подготвени от ГЕРБ, според които държавата ще стопанисва гори, за които се водят съдебни дела с частни лица или общини.

Най-големият стартирал съдебен спор в момента е за 16 000 дка гори над Боровец и с. Бели Искър, за които тепърва бившият премиер Симеон Сакскобургготски трябва да доказва, че е собственик.

Приходите - в отделна сметка

Поправката предвижда съответното държавно предприятие да стопанисва спорните гори, докато съдът се произнесе с решение кой е реалният собственик. Приходите от изпълнението на лесоустройствените планове (дърводобив, събиране на билки и др.) ще се депозират в банкова сметка. Предприятието обаче ще си приспада разходите за стопанисването. Ако частно лице или община спечелят делото за собственост, натрупаната сума ще им бъде превеждана, но без лихва.

Новите правила са по предложение на депутатите от ГЕРБ Десислава Танева и Емил Димитров и най-вероятно още тази седмица ще се приемат окончателно в парламента. Танева не бе открита за коментар, тъй като се оказа извън страната.

От Агенцията по горите потвърдиха, че горските фирми ще стопанисват лесовете, докато текат съдебни спорове на частни лица или общини. Оттам се похвалиха, че наскоро са спечелили дело срещу община Белица. Сега стартирало такова срещу община Стражица.

"Този текст показва нетолерантността на държавата към частния собственик. Тази седмица детайлно ще се запознаем с него, защото е логично да засяга всички спорни казуси, при които се доказва собственост. Окончателно становище ще имам по него до дни", коментира пред "Труд" царският адвокат Асен Ошанов. Той добави, че през октомври м. г. на първа инстанция царското семейство е доказало в съдебната зала, че стриктно е изпълнявало лесоустройствените планове и в Рила са отсечени само болни дървета.

На 5 ноември 2009 г. аграрният министър Мирослав Найденов занесе 16 папки с документи до съдебната палата и заведе иск срещу бившия премиер Симеон Сакскобургготски за всичките му върнати гори в Рила. Държавата поиска Сакскобургготски да плати и 5 млн. лв. пропуснати ползи от дърводобива за 9 г. Според иска решението на Конституционния съд от 4 юни 1998 г., с което бе обявен за противоконституционен Законът за обявяване на държавна собственост на имотите на бившите царе, не дава право след това да се извършва реституция.

Делото се води по чл. 108 от Закона за собствеността, според който ответникът, в случая Сакскобургготски, трябва да докаже, че владее горите основателно.