Пасажът на Венера - Ретроградна Венера в Близнаци

Мисия Варна

05-06-2012, 17:47

Автор:

ЕЛЕНА ПЕНЧЕВА

Всичко от Автора

Вслушайте се в чувствата си, в новите си усещания, обърнете внимание на отношението си към вещите, хората и делата 

Венера е ретроградна веднъж на две години, а периодът на обратното й движение продължава около 40 дни, през които тя преминава в обратна посока 16 градуса от еклиптиката.

Венера има отношение към всичко онова, към което се чувстваме привлечени и което ценим в живота си. Красотата на природата и изкуството като нейно отражение, удобството и комфортът, създавани от вещите и парите като необходим ресурс за придобиването им и най-вече хората и взаимоотношенията ни с тях. Любими хора, вещи, книги и предмети могат отново да се появят в живота ни и да придобият ново значение за нас. Задрямали таланти и неизползвани лични качества, способни да направят нас и околните щастливи, изведнъж могат да получат импулс и стимул за развитие.

Не се учудвайте, ако се почувствате потопени в чувства, отдавна изживели времето си, спомени за хора и събития от миналото или ценности, които до този момент сте смятали, че са загубили вече стойността си за вас.  За някои репликите ще се простират до далечната 2004 година и ще напомнят за интимни желания, личности и връзки, придобили или придали смисъл на живота ни тогава. Някои привързаности ще загубят своя смисъл през следващите два месеца, други ще се актуализират, за да възстановят хармонията там, където тя умишлено или ненавреме е била нарушена.

Предстоящият ретрограден цикъл на Венера ще продължи до 27 юни и ще се случи в зодиакалния знак Близнаци, което подсказва, че акцентът на ретроспективни чувства и преживявания ще стане начинът, по който общуваме с околните.

Възможно е обстоятелства и срещи да ни върнат в миналото, за да преразгледаме взаимоотношенията си или конкретно връзката си с някого, с когото сме били близки, но допуснати грешки или нереализирани възможности са станали пречка за взаимоотношенията ни. Ще имаме повод и причина да си припомним какво ни е привличало и какво ни е отблъснало един от друг, а също и възможност да заличим негативните последици на миналото.

Връзките, които възникват в този момент, от своя страна едва ли ще се увенчаят с продължителност и щастливо развитие, затова бъдете внимателни в очакванията си към хората, с които животът ви свързва в момента. Бъдете също така отговорни към себе си и хората, които цените и обичате и не позволявайте на неясни чувства да се превръщат в мотиви, тласкащи ви към действия с необратими последствия.

Когато Венера е ретроградна, наблюдаваме израждане на качествата и процесите, които са й подвластни. Едни ще използват обаянието си за лична изгода и ще се стремят към постигането на желанията си, забравили за обноските и добрия тон, без да се съобразяват с околните. Други, поради неумението си да боравят с парите и ценностите си, ще натрупат дългове, които трудно ще бъдат покрити в последствие. До голяма степен неразумните харчове ще бъдат свързани с неумението да се контролират собствените пристрастия и прекомерния стремеж към удоволствия. Външността и начинът, по който се възприемаме, както и това до колко и защо се харесваме също ще пораждат вътрешни съмнения и в крайна сметка могат да доведат до преоценка и промяна в начина, по който се изразяваме чрез външния си вид.

Най-съществена криза обаче преживяват партньорствата и то най-вече интимните. Започваме да оценяваме любимия човек твърде сурово, да се стараем да го превъзпитаваме с ясната нагласа (заблуда), че той не вижда и сам не би се справил със своите недостатъци. В добавка върви и убеждението: „Аз никога не бих постъпил така”. Възможно е също да изплуват проекции, свързани с личната неудовлетвореност и неувереност, трудности в общуването и слаба адаптация към нуждите на връзката и взаимността в нея. Проблемите, възникнали във връзка с тези отрицателни нагласи, обикновено се задълбочават и трудно намират решение. При изявена склонност към разрив и прехвърляне на цялата вина към партньора, конфликтите ще носят още по-големи разочарования и в крайна сметка връзката може и да се разпадне.

Много често ретроградната Венера събужда позаспали или умишлено потиснати чувства, напомняйки ни за стара любов, която, както е известно, ръжда не хваща. Човек от миналото ви може да пожелае да възобнови взаимоотношенията си с вас или вие самите да го сторите, подтикнати от спомени и възобновени чувства. В този аспект настоящото ретроградие на Венера съдържа две възможности:

* В първата си начална фаза, в периода 15-20 май, Венера може да напомни че сме прибързали с погребването на чувства и да ни даде възможности да хармонизираме и стабилизираме стари връзки и взаимоотношения, от които ще можем да се възползваме до края на юли 2012 г. В този период в живота ви могат да се появят хора, с които взаимоотоншенията не са изчерпани и с които взаимният обмен е полезен и съдържа потенциал за растеж.

* Периодът от 21 май до 6 юни, когато в живота ни могат да се върнат хора, които да поставят на риск съществуващи взаимоотношения и постигнати позиции, да объркат мислите и житейските ни планове и да ни тласнат към постъпки с разрушителни последици. Изключение правят дните около 1-2 юни, когато лесно и бързо можем да разрешим стари недоразумения, да споделим потиснати чувства и надежди и да разчитаме на грижа, взаимност и подкрепа от страна на тези, с които ни свързва миналото.

Какво следва да избягваме в периодите на ретроградна Венера?

* Не планирайте сключване на брак и сватбени тържества.

* Не започвайте нови любовни връзки и избягвайте да взимате кардинални решения относно бъдещето на съществуващите. Почакайте също така с инвестициите в скъпи и луксозни вещи, както и с финансовите претенции към някого. Защото, когато Венера възстанови обичайния си ход, възприятието ни за света и отношенията се променят и можете да се разкаяте за делата си. Ако ви е нужно, се уединете за кратко, за да избегнете действия с необратими последствия.

* Не започвайте нови финансови начинания, не давайте пари на заем. Не рискувайте на борси и аукциони.

* Не планирайте откриването на галерии, магазини за произведения на изкуството, презентации на творчески проекти.

* Отложете презентацията, внедряването и начинанията относно всички продукти и услуги, свързани с красотата, козметиката, модата и имджа, скъпоценностите и предметите на изкуството.

* Светските мероприятия, сбирките, тържествата и фирмените партита също няма да оправдаят вашите очаквания.

* Не планирайте също така отпуск, тъй като през този период по правило всичко се обърква, чувстваме дискомфорт по незначителни поводи и като цяло способността ни да получаваме удоволствие е занижена. Планирайте почивката си за след края на юни.

Встъпвайки в дългосрочни отношения, поемайки отговорности чрез обещания, инвестирайки средства и правейки важни житейски избори по време на обратното движение на Венера, ние рискуваме да се окажем в доста смущаваща ситуация. Партньорите ще се окажат неподходящи за съвместен живот и бизнес, обещанията ще се окажат неизпълними по причини, за които не сме подозирали, дадените назаем пари никога няма да бъдат върнати, вложенията ще се окажат неизгодни, а скъпоценностите ще се окажат значително по-скъпи, отколкото действителната стойност, която притежават.

Широко обсъждано във връзка с предстоящото ретроградие на Венера е едно

уникално астрономично събитие

предстоящият Пасаж на Венера. Той се случва тогава, когато Венера застане точно на линията, проектирана от връзката между Земята и Слънцето, като се редуват няколко последователни пасажа и продължителен период на "почивка" между тях. Въпреки засиления медиен интерес и широкото му промотиране като небесна атракция, запознатите с езотеричните закони знаят, че това е един опасен момент, в който слънчевата светлина става проводник на дисхармонични сили, чието влияние бива трудно усвоимо и преработено от неподготвените да се защитят от тях хора. Затова нека всеки сам прецени как да го посрещне.

Много по-уместно е да се вслушате в себе си в този момент. В личен план, това е време за спомени, за завръщане, за преосмисляне и възстановяване. Тази своеобразна ретроспекция на чувствата и интроспекция на нагласите може да ви даде възможност да видите и определите нови житейски направления пред себе си. Вслушайте се в чувствата си, в новите си усещания, обърнете внимание на отношението си към вещите, хората и делата - тези, които които ви напомнят за себе си и тези с които се занимавате в настоящия момент. Сега се променя ракурса от който гледате на себе си и на света в който живеете.

Разрушителното взаимодействие на Слънцето и Венера с Марс в този период, го прави емоционално взривоопасен. Възможни са конфликти с любими и близки хора, породени от напрежение и неразбиране. Желанията могат да не съответстват на възможностите, а изискванията – с вашите представи относно това как е необходимо да действате. Информация и факти до момента скрити или недостъпни за съзнанието ви ще станат очевидни и с тази нова реалност ще трябва да се съобразите, да решите как да се отнесете към нея и да се приспособите към новите условия. Но всичко, което се случва сега ще ви помогне да разберете какво ви е пречило дълго време да почувствате хармония и вътрешен комфорт, от какво трябва да се избавите и какво да приемете в себе си и околните.

Близнаци е знакът, свързан с обучението, търговията, пътуванията, информацията и комуникациите. В глобален план е възможно е  този период да възникнат нови идеи за творчески проекти, телевизионни предавания, програми и издания свързани с темите на Венера - отношения, любов и красота. Принципът на Венера - ценностите, съчетан с принципа на Слънцето - съзнанието, може да пробуди обществени дебати по теми, които съчетават тези два принципа. Част от тях могат да бъдат начален спусък за процеси, които ще се развиват в течение на много години и ще доведат до промени, включително законодателни, в сферите на образованието, комуникациите, обмена на информацията на държавно ниво, в търговията и в туризма. Делата на известни личности ще бъдат преосмислени, като в някои случаи това може да бъде свързано с възстановяването на историческата справедливост. Възможни са появите на съвсем нови течения в модата и изкуството.

Ключови точки в ретроградния цикъл на Венера в Близнаци през 2012 г.

11 април 2012 г. - навлизане в зоната на ретроградие - 8º Близнаци

22 април 2012 г. - зона на бъдещ съвпад със Слънцето - 16º Близнаци

15 май 2012 г. - начало на ретроградния цикъл - 24º Близнаци

06 юни 2012 г. - съединение на Венера със Слънцето - Пасаж на Венера - 16º Близнаци

27 юни 2012 г. - край на ретроградния цикъл - 8º Близнаци

30 юли 2012 г. - излизане от зоната на ретроградие - 24º Близнаци