3000 показват талант под открито небе на Славееви нощи

Архив Бургас

05-06-2012, 09:55

Автор:

БургасУтре

Всичко от Автора

Традиционно фестивалът ще е близо до етнографския комплекс “ГЕНГЕР”, в който са съхранени битът, архитектурата и занаятите на стария Айтос.

Рекорден брой участници са заявили желание да покажат талант и умение на фолклорната фиеста Славееви нощи, която ще се проведе на 8, 9 и 10 юни. На уникална сцена, украсена в естествен природен декор, ще излязат 3000 майстори на народните песни и танци и инструменти.

Традиционно фестивалът ще е близо до етнографския комплекс “ГЕНГЕР”, в който са съхранени битът, архитектурата и занаятите на стария Айтос.

Досега в 44-тото издание са подадени 220 заявки за участие. 81 певчески групи, 120 индивидуални изпълнители, пет ансамбъла, инструментални групи и състави ще се включат в петте конкурса по време на уникалния фолклорен празник. Те се провеждат в три възрастови групи: до 14 и 18 и над 18 години.

Участниците ще представят две мелодии - бавна и бърза до 5 мин. Танцовите групи ще се явявт с един или два танца до 10 мин., за ансамблите пък ограничението е двойно.

Правилата на конкурсната програма не допуска съпровод на синтезатор, гайдите пък трябва да са с ручела. Задължително изискване е и всички участници да облечени в народна носия.

Най-талантливите и заслужилите ще си тръгнат с награда. Ще бъде връчена и традиционната специалната награда на кмета за „Младо дарование”. Учредени са и специални отличия в категориите „Най-млад изпълнител” на народна песен и за „Певческа група за автентичен фолклор”.

Амбиция на местната администрация е изданието през идната година, когато фолклорният форум ще отбележи 45-годишнина, да получи официален статус на национален събор.

Тогава Айтос ще отбележи още един юбилей –110 години от рождението на композитора Филип Кутев, който е инициатор и вдъхновител на „Славееви нощи”.

Програма:

08. 06.  -  парк „Славеева река”

20.00 часа – Откриване на празниците

Концерт на Фолклорен ансамбъл при Академичен танцов театър към ВСУ

„Черноризец Храбър” с Директор и Гл.художествен ръководител проф.

Петър Ангелов

 

09. 06. -  парк „Славеева река”

10. 00 часа - Конкурсна програма

20. 00 часа - Концерт на фолклорни състави от Община Айтос

 

10. 06. -  парк „Славеева река”

10.00 часа - Конкурсна програма

20.00 часа - Концерт на Фолклорен ансамбъл „Атанас Манчев”- гр. Бургас с Гл. художествен ръководител Димитър Тонев