Ветеринари и инспектор в далавера за износ на румънски агнета

Архив Бургас

06-06-2012, 10:25

Автор:

в. Новинар

Всичко от Автора

Конфискуваните животни ще бъдат дарени на 164 социални домове, където са настанени 11 000 души. 

Двама ветеринари и инспектор от пловдивската дирекция за безопасност на храните внасяли агнета от Румъния, а след това ги изнасяли като българска продукция в Турция.

Ветеринарите Васил Деведжиев и Петко Държиков и инспекторът Йордан Йорданов са арестувани за контрабандата на 1154 агнета. В схемата има и четвърти съучастник, чието име засега не е известно. Срещу задържаните са повдигнати обвинения, че са подготвяли ушни марки за 1154 агнета, внесени от Румъния, с цел да ги пренесат през границата с Турция като български.

В хода на разследването станало ясно, че главният инспектор заедно с аверите си трябвало да подготвят документите за износа на 1154 живи агнета от Румъния за Турция. Добитъкът бил транспортиран и оставен на депо край пловдивското село Караджово с български и румънски ТИР. Именно в депото е трябвало да бъдат маркирани агнетата, тъй като има договорка между България и Турция да не изнасяме румънски агнета.

От Агенцията по храните съобщиха, че конфискуваните животни ще бъдат дарени на 164 социални домове, където са настанени 11 000 души. Решението е взето след консултации между вицепремиера Цветан Цветанов, министъра на земеделието Мирослав Найденов и социалния министър Тотю Младенов. Найденов разпореди проверка на районната структура на Агенцията за безопасност на храните.