To smoke or not to smoke

Архив София

06-06-2012, 10:23

Автор:

Теодор Михайлов

Всичко от Автора

Sofia by night: Полупразни барове, в които трудно се влиза, понеже пред входовете им пушат всички, които допреди малко са чакали тези, които са вътре, да пушат навън.

Първи юни, 0,00 часа. Четвъртък вечер. Призракът на здравословния начин на живот преминава като тайфун из всички нощни заведения в страната.

Пепелниците са прибрани някъде на тайно място, а на пушачите започва да се гледа като на палестински терорист камикадзе в израелска детска градина. Купонът се пренася извън баровете, на тротоара, където развеселени хора пушат, сякаш участват в забавен експеримент, който скоро ще приключи. Тъкмо обратното. Не е забавен, няма да приключи скоро, а освен това няма да е последният. А какво ни очаква занапред можем само да гадаем. Но нека се концентрираме за малко другаде. Върху това, че баровете не са места за здравословен начин на живот. Тъкмо обратното. Измислени са с цел да бъдат места за свободни пороци. Пиене, пушене, танци и флирт. Толкова ли е сложно някой да осъзнае, че забраната на само едно от тези четири неща превръща веселбата в баровете в учинически вечеринки за средношколци. Толкова ли е  трудно да се разбере, че тези, които водят или искат да водят здравословен начин на живот отдавна са си в леглата и са изпили фреша си от моркови. Кого пази тази забрана? Айде, в ресторанти, публични места, градинки, молове и т.н. ок, ама в нощен бар?! Що за черен хумор е това? Продавате ни цигари, но ни забранявате да ги пушим. Тровете се, ама да ви е неприятно, така ли? Яд ви е, че не можете да пушите на банките в Народното събрание, нали? То не че на тях има някой, ама айде. Цивилизационният избор, за който говорите минава през куп други забрани и ограничения. И когато казвате, че в цяла Европа не се пуши, е редно да видите, че там няма дупки по пътищата, че няма бездомни кучета, че няма лайна по тротоарите на домашни кучета, че минималната пенсия е колкото висока заплата тук. Мога да изброявам още. Но няма, знам, че се сещате и сами. Можеше да забраните и всички МПС-та, които не са на електрическа енергия. Какво по-цивилизационно от това. Край на смога, край на астматиците, край на трафик проблемите, разцвет на градския транспорт, взимаш метрото от ЦУМ до плажа в Созопол, печеш се, пиеш фреш от маракуя, почесваш се по главата и привечер се прибираш в панелката в Обеля. А вие с електрически велосипеди на работа. И зимата, да. Ако ви е студено, спирката на метрото е близо до парламента. Стиска ли ви?