България не е най-корумпираната страна в ЕС

Архив Бургас

07-06-2012, 08:30

Автор:

в.Труд

Всичко от Автора

Водещи по този показател са страните с проблемни финанси, в това число Гърция, Италия, Португалия и Испания

България не е сред най-корумпираните членки на Европейския съюз, съобщиха от глобалната коалиция срещу корупция "Трансперънси Интернешънъл", пише „Труд”.

Водещи по този показател са страните с проблемни финанси, в това число Гърция, Италия, Португалия и Испания, които полагат наистина малко усилия за борба с рушветите. Тези държави не успяват да предотвратяват и санкционират по адекватен начин корупцията и следователно имат най-високи дефицити. Това е и един от факторите за тежката европейска дългова криза.

Липсва регулация на лобизма в 19 от 25-те изследвани държави - всички членки на ЕС с изключение на Австрия, Кипър, Люксембург, Малта, Норвегия и Швейцария. Анонимните политически дарения пък са забранени само в 10 държави. Едва две държави успяват ефективно да защитят разобличителите на корупцията от отмъщение за сметка на седемнадесет други, които дори не разполагат с кодекси за поведение на парламентаристите. В 20 страни има сериозни бариери за хората, които искат да се сдобият с обществена информация.