Управляващите се отказаха от закона за детето

Архив Бургас

07-06-2012, 08:49

Автор:

в. Сега

Всичко от Автора

Протестите на родители и организации разколебаха авторите на проекта

ГЕРБ ще се откаже от един от категорично обещаваните още от началото на мандата си закон заради приближаващите избори.

Дълго обсъжданият законопроект за детето, който трябваше да е готов преди повече от година, най-вероятно ще бъде оставен за следващия парламент. "Продължаваме с дискусиите, но има вероятност законопроектът да бъде оставен за следващия парламент", каза пред "Сега" зам. социалният министър Валентина Симеонова. Симеонова е сред авторите на документа. Той трябваше да бъде внесен в Министерския съвет в края на май.

"Убеден съм, че този закон изобщо няма да влезе в пленарна зала, защото в него има куп неща, които не могат да бъдат приети от обществото ни. Проблемът е, че не може да подлудяваш хората с такъв законопроект и после да го изтегляш", коментира председателят на социалната комисия в парламента Драгомир Стойнев (БСП).

Новият закон за детето бе остро критикуван от родители и неправителствени организации. Заради протестите социалното ведомството вече се отказа от част от авангардните текстове в закона. Отпадна идеята децата, навършили 14 г., да могат сами да съдят родителите си, ако преценят, че те с възпитателните си методи накърняват достойнството им или ограничават свободата им да изразяват лично мнение и да отстояват собствени възгледи. Остана и досегашното положение, при което при навършване на пълнолетие децата могат да се откажат от медицинска помощ, а не, както бе първоначалната идея, възрастта да се намали на 16 г.

Законопроектът предвижда и солени глоби за родителите, които оставят дете без надзор - от 1000 лв. до 5000 лв. Така авторите смятаха, че ще се засили превенцията по случаите на оставяне на деца без надзор. Според текстовете в закона настаняването на изоставени деца до 3 г. няма да става в социални домове, а само в приемни семейства. Предвижда се създаване на мрежа от такива приемни семейства, чиято дейност ще е предоставянето на семейна грижа за бебета.

При представянето на закона м.г. зам.-министър Валентина Симеонова заяви, че новият закон за детето е провокация и за първи път в основата му стоят правата на детето, записани в Конвенцията на ООН. Вносителите бяха убедени, че творбата им ще промени "детството на българските деца към по-добро".