Македонски режисьор-плагиат обижда Бойко Борисов

Архив София

09-06-2012, 19:03

Автор:

София Утре

Всичко от Автора

Българският премиер бил "комплексар" и "понеже не може по магарето, удря по самара". За това говорел неговият характер, твърди режисьорът на "Трето полувреме" Дарко Митревски, който се оказа, че е откраднал идеите за продукцията си от съветски пропаганден филм от 1962 година.

Македонски режисьор-плагиат си позволи да обижда Бойко Борисов в медиите в родината си. Ядът на Дарко Митревски дойде от вчерашното изказване на българския премиер по повод името "Северна Македония", което страната се опитва да прокара, за да получи членство в НАТО. Както е известно, Бойко Борисов обяви за абсолютно неприемливо това название. Това пък здраво разлюти македонците.

"Комплексите на Бойко Борисов, свързани с фалшифицирането (от десетилетия) на историята на страната, която води той, нямат нищо общо с моя филм", заяви пред македонското електронно издание МКД режисьорът на лентата "Трето полувреме" Дарко Митревски. Филмът на македонеца разказва за времето на депортацията на българските евреи. Режисьорът обаче бързо беше разкрит, че е откраднал идеята от съветски пропаганден филм от 1962 година. Митревски твърди, че сюжетът на филма му бил автентична история за македонските евреи, депортирани през 1943 година. И всичко било достоверно. Ако обаче се беше доверил на историята, щеше да знае, че България е спасила своите евреи. Техните пък никой не е можел да отърве. А македонците-създатели на света и пръста си не са помръднали, за да спасят дори един евреин през 1943 година.

"При създаването на своята слаба продукция Дарко Митревски, който живее в САЩ, е гледал американския филм "Бягство към победа" и най-вече съветското кино, пише във форумите. - И не само го е гледал, а и си е записвал някои неща. И е използвал идеи без разрешение, като само е сменил персонажите - най-вече германските с българските "окупатори" и съветските футболисти от Динамо (Киев) с "македонските от ФК Македония. Открадната е и идеята за манипулиран мач във вреда на "окупираните". А за прикритие е вмъкнал една любовна история в духа на традициите на американската мелодрама. Митревски е крал идеи от съветския пропаганден филм "Трето полувреме" от 1962 г. Взел е даже заглавието и си е съчинил историята, като е използвал прийомите на сталинската комунистическа пропаганда. Руснаците обаче имаха смелост да признаят, че този филм от 1962 г. е комунистическа пропаганда, изсмукана от пръстите. Затова те снимаха документалния филм "Митът за мача на смъртта" от 1942 година".

Въпреки всичко, Дарко Митревски продължава да твърди в медиите от родината си, че България е била страна с пронацистки режим по време на Втората световна война и е отговорна за смъртта на 11 000 евреи от Македония и Тракия в газовите камери на концлагера "Треблинка". "Защо тогава премиерът Бойко Борисов не посочва тях, а мен? Или не може по магарето и затова удря по самара. Това говори за неговия характер, а не за мен", завършва изявлението си пред МКД Митревски.

ВИЖ ТУК ОТ КЪДЕ Е КРАЛ ДАРКО МИТРЕВСКИ: